Factcheck: “Skip Je Dip werkt niet tegen een dinsdagdip”

Factcheck: “Skip Je Dip werkt niet tegen een dinsdagdip”

Het is een bekend fenomeen onder festivalgangers: de zogeheten ‘dinsdagdip’ of XTC-kater. Zo’n twee tot drie dagen na het gebruik van XTC of MDMA voelen gebruikers zich vaak somber en leeg. Steeds vaker worden er adviezen gegeven om van dit fenomeen af te komen. Zo is er zelfs een product ontwikkeld dat de dinsdagdip volledig zou moeten wegnemen. Maar kan dit wel? Wij zochten het voor je uit.

‘Skip Je Dip’

Een bedrijf dat zo’n middel maakt is ‘BeFesti’. Ze produceren het middel ‘Skip Je Dip’. Bij het kopen van dit product is het de bedoeling dat je 24 uur na het festival voor drie dagen lang twee capsules per dag neemt. Op de dag waar normaal je dip zou zijn, voel je je dan kiplekker. De capsules bevatten verschillende soorten supplementen. Zo zitten er verschillende vitamines in zoals vitamine B6, B12, vitamine C en vitamine E. Ook bevatten ze 5-HTP, L- tryptofaan en Co-enzym Q10. Het bedrijf geeft zelf al aan dat de evaluatie voor de gezondheidsclaim van 5-HTP nog lopende is, wat betekent dat er niet bewezen is dat het werkt voor dit doeleinde. In de wet staat niet dat een ingrediënt in zulke gevallen niet gebruikt mag worden, waardoor het legaal is om dit alsnog te verwerken in de ‘Skip Je Dip’ capsules.

Het bedrijf promoot de capsules vaak op hun Instagram en ook zijn er meerdere TikToks te vinden waarin mensen het product aanprijzen. Het product is gemaakt voor festivalgangers; vaak zijn dit jongvolwassenen. Deze doelgroep is erg vatbaar voor reclames, waardoor het belangrijk is om de juiste informatie te verspreiden.

Klopt dit?

Zorgen al deze vitamines ervoor dat de dip dan daadwerkelijk verdwijnt? We vroegen het emeritus hoogleraar voedingsleer Martijn Katan. “Het zou serotonine in je hersenen verhogen, maar je lichaam regelt zelf heel zorgvuldig belangrijke stoffen zoals serotonine. Die gaat dus niet zomaar omhoog als iemand 3 sinaasappels eet (hier zit veel vitamine C in) of als iemand een supplement neemt met veel vitamine C. Dat is heel onwaarschijnlijk.”

Het bedrijf noemt bij elk supplement de voordelen ervan, maar toch is nergens te zien dat het product wetenschappelijk is onderzocht en daarmee is ook niet bevestigd dat het écht werkt. Op de site staat welke voordelen er achter elk ingrediënt zitten, maar écht bevestigen dat de capsules je dinsdagdip weg kunnen nemen is niet terug te vinden. Wél heeft het bedrijf bijna alleen maar positieve reacties op Trustpilot, iets wat ze ook benadrukken op hun website.

“De meeste dingen gaan vanzelf over. Een dip gaat om subjectieve gevoelens die makkelijk te beïnvloeden zijn. Het kan daarom best zijn dat er hier sprake is van het placebo-effect, het is namelijk nooit bewezen dat vitamines helpen tegen een laag serotonine,” vertelt Martijn.

Conclusie

Het kan daarom zijn dat je het gevoel hebt dat de capsules echt werken, maar dit komt alleen omdat dit in je hoofd zit of omdat het vanzelf overgaat, in plaats van dat de vitamines écht hun werk doen. Er is namelijk nergens op de site terug te vinden dat er wetenschappelijk bewezen is dat de capsules de serotoninedip tegengaan. Er zijn sowieso nog geen bewijzen dat deze ingrediënten helpen om het serotoninelevel op peil te houden, waardoor het niet mogelijk is om de garantie te geven dat je ‘dinsdagdip’ weggenomen wordt, zoals het bedrijf beweert op hun website.

Over de auteur

Femke Eelderink

Mijn naam is Femke Eelderink, ik zet me in om taboes te doorbreken en maatschappelijke onderwerpen aan het licht te brengen, dit doe ik momenteel met veel plezier voor de omroep OnAir.