Bijtende honden blaffen niet

Bijtende honden blaffen niet

In 2019 werd een baby doodgebeten door de hond van zijn opa en oma, die op dat moment op hem pasten. Drie jaar later begon de rechtszaak tegen de opa en oma, met de vraag of zij verantwoordelijk gehouden moeten worden. Plastische chirurgen zien veel slachtoffers van hondenbeten voorbijkomen en zijn begonnen met het bijhouden van ernstige bijtincidenten. Ze vertellen de slachtoffers van bijtincidenten hier lang fysiek en vooral mentaal last van hebben. Afgelopen week kondigde minister Adema aan dat hij wil onderzoeken welke maatregelen hij kan instellen om dit soort bijtincidenten te verminderen.

Veel schade

De buldog, de bully XL, rottweilers en de herdershonden. Dit zijn stuk voor stuk honden die worden gezien als een groot risico voor ernstige bijtincidenten. Dit komt doordat deze honden niet per se gefokt zijn als huisdieren voor het gezin, maar meer als dieren die bedoeld zijn om vee onder controle te houden. Deze honden hebben sterke en, grote kaken waarmee ze hun prooi goed en stevig kunnen vasthouden. Ook schudden deze honden met hun kop wanneer ze hun prooi vasthebben, waardoor ze nog meer schade kunnen aanrichten.

Verbod

De chirurgen houden nu bij hoeveel bijtincidenten er jaarlijks zijn. Een groot deel van de incidenten vindt plaats bij kinderen en baby’s. 44 procent van de incidenten vond plaats bij kinderen jonger dan acht jaar. 11 procent van de incidenten vond plaats bij baby’s. Van 1993 tot 2008 was er een verbod op een aantal hondenrassen. Dit verbod is uiteindelijk weer teruggedraaid omdat het aantal incidenten niet afnam. Toch wil de minister nu weer kijken naar maatregelen tegen deze hondenrassen, zoals een fokverbod.

Over de auteur