Avondje sporten of avondje uit? Het kan tegelijk.

Avondje sporten of avondje uit? Het kan tegelijk.

Zoals vele andere Amerikaanse trends heeft ook het sportconcept SoulCycle voet aan Europees land gezet. De sport, die wordt gepromoot als een combinatie van uitgaan en spinning, slaat vooral bij jonge vrouwen uit de randstad aan. Sinds 2015 zijn er verschillende Nederlandse versies te vinden van de sport, onder andere onder de naam Power Cycle.  Maar, hoe is de populariteit hiervan te verklaren?

Wat Power Cycle anders maakt dan andere sporten zoals spinning, zit hem in een aantal aspecten. Om te beginnen wordt er niet alleen gefietst, maar ook gewerkt met gewichten en krachtoefeningen. Dit allemaal op de maat van de muziek, die keihard door de speakers van de ruimte galt. Daaroverheen is de instructrice of instructeur te horen, die de deelnemers motiverende woorden toeroept. De les vindt plaats in een donkere ruimte, verlicht door discolampen. De focus ligt, in tegenstelling tot spinning, op gezamenlijk sporten en plezier hebben. Laten we eens kijken welke invloed deze elementen los van elkaar hebben op de sportprestaties en het sportplezier.

Om te beginnen wordt Power Cycle in groepsverband beoefend. En dit samen sporten heeft nut, blijkt uit Brits onderzoek onder 3.000 vrouwen. Je zou betere resultaten behalen wanneer je samen sport dan wanneer je dat alleen doet. Dit heeft te maken met het stukje sociale druk en competitie die men vaak voelt in groepsverband. Ook heeft het een positieve invloed op onderlinge relaties tussen de sporters. Dat zorgt er dan weer voor dat mensen minder snel afhaken.

De muziek is de volgende een stimulerende factor tijden Power Cycle. Muziek zorgt er namelijk voor dat sporters minder bewust zijn van hun inspanning. De hersenen zijn tijdens het luisteren van uptempo nummers druk met het verwerken van meer informatie tegelijk, waardoor ze minder aandacht ebben voor de pijn die gevoeld wordt. Deze afleiding kan zelfs leiden tot een prestatieverbetering van maximaal 15%.  Ook brengt muziek sporters in een betere stemming en verhoogt het de inspanning van de sporter.

Uit onderzoek is gebleken dat positieve feedback, die de nadruk legt op de juiste uitvoering van een taak, zorgt voor meer motivatie, zelfvertrouwen en focus. In Power Cycle wordt hier ook gebruik van gemaakt, doordat de instructeur motiverende coaching geeft gedurende de hele les.

Power Cycle lijkt dus gebruik te maken van al deze vormen van stimulatie tijdens de lessen. Om een beeld te krijgen van hoe dit er dan uiteindelijk uitziet, kun je in de onderstaande video meelopen met een Power Cycle les bij de Workout in Utrecht.

Over de auteur

Jesse Wagenvoord

Ik ben Jesse Wagenvoord (2005) en ik ben heel gemotiveerd om een goede journalist te worden. Geboren en getogen in Lopik groeide ik op als een nieuwsgierig en creatief meisje. Na mijn schooltijd op het Schoonhovens College heb ik getwijfeld over Psychologie maar uiteindelijk gekozen voor de School van Journalistiek in Utrecht. Toch lijkt het me wel leuk om dit vakgebied te verwerken in mijn journalistieke carrière. Ik wil graag bijzondere verhalen maken en erachter komen waarom bepaalde mensen bepaalde keuzes maken.