Factcheck: Hoofdpijn krijgen van thee

Factcheck: Hoofdpijn krijgen van thee

Foto bij Joanna Kosinska op Unsplash

Op 16 februari publiceerde flair online een artikel genaamd “Vaak hoofdpijn? Grote kans dat déze dagelijkse gewoonte de reden is”. In dit artikel wordt gezegd dat je hoofdpijn krijgt van thee, maar wordt niet aangetoond waar deze informatie vandaan komt. Echter is het niet zo simpel als dat.  

De claim in het artikel wordt niet onderbouwd door enige onderzoek of andere bewijzen. Het enige wat genoemd wordt in de tekst is; “Het drankje wat we het liefst de hele dag door drinken en wat altijd als gezond wordt gezien, bevat in veel gevallen theïne.” Met theïne de oorzaak van de hoofdpijn.

De cafeïne van thee
Theïne is een stofje wat in vele soorten thee voorkomt. Het staat ook wel bekend als cafeïne of coffeïne. Er zit dan ook geen verschil tussen theïne en cafeïne. Niet alleen in thee komt dit stofje terug. Ook in koffiebonen, guaraná en cacaobonen. Daarnaast wordt het werkzame deel van het stofje toegevoegd aan bijvoorbeeld frisdranken zoals cola en energydrinks. Soms kan het ook nog voorkomen in medicatie zoals pijnstillers. Theïne komt alleen voor in thee dat gemaakt is van gedroogde bladeren van het theeplan, Camellia Sinensis. Kruidenthee, fruitthee en maté worden gemaakt van andere planten zoals kruiden, fruit, bloemen, specerijen of een combinatie hiervan, deze thee soorten bevatten meestal geen Theïne.

De stof wordt uit de plant Camellia Sinensis gehaald doormiddel van de bladeren te laten trekken in het water, na ongeveer 30 seconden komt de theïne vrij. De werking van het stofje treedt meestal binnen een half uur tot een uur op en werkt gedurende periode van vijf uur. “We weten dat cafeïne eenvoudig de bloed hersenbarrière kan passeren. Het heeft een vergelijkbare structuur als de signaalstof adenosine, waardoor het zich aan adenosinereceptoren kan binden. Cafeïne zwakt hierdoor het effect van adenosine af en maakt de overdracht van dopamine makkelijker. Het heeft een psychomotorisch stimulerend effect, oftewel het heeft invloed op het handelen, voelen en denken,” legt Pascalle Stijger van het voedingscentrum uit.

Thee
Alle soorten thee, zonder suiker, staan in de Schijf van Vijf. Het voedingscentrum raad aan voor volwassenen om drie kopjes groen thee of zwarte thee per dag te drinken. Dit is omdat het drinken van groen en zwarte thee het risico verlaagt van een beroerte en het verlaagt de bloedruk. De hoeveelheid theïne hangt van verschillende factoren af. Zo hangt het er af hoe fijn of hoe grof de theeblaadjes zijn, de temperatuur van het water, hoe sterk de thee is gezet, hoe lang je de thee laat trekken en de grootte van het kopje of mok. Waar het voedingscentrum wel voor waarschuwt is om niet een lange tijd achter elkaar grote hoeveelheden thee met zoethout, kaneel, venkel of anijs te drinken, vanwege de plantengifstoffen die erin zitten.

Ziekenhuis Isala geeft een regelmatig gebruik van minimaal 230 mg cafeïne per dag aan. Met drie koppen thee van 125 milliliter zit je daar nog niet in de buurt van. In zwarte thee zit gemiddeld tegen de 30 milligram, groene thee rond de 20 milligram en in witte thee rond de 17 milligram. Kruidenthee of fruitthee bevat geen cafeïne. Bij mensen met een gevoeligheid voor cafeïne kan het hoofdpijn veroorzaken. Ook het plotseling stoppen met cafeïne kan ook leiden tot hoofdpijn. Theïne wordt uiteindelijk afgebroken in de lever, dit kan bij gezonde mensen, tot wel 4 uur duren. “Het is bekend dat te veel cafeïne kan leiden tot onder andere hoofdpijn. Wat te veel cafeïne is, verschilt sterk per persoon. Sommige mensen zijn gevoeliger voor de effecten van cafeïne dan anderen,” aldus Stijger.

Conclusie
Het is goed om thee af te wisselen met andere dranken zoals water, gefilterde koffie of zuivel. Zo is er niet alleen minder kans op hoofdpijn maar ook vermindering in de hoeveelheid plantengifstoffen je binnen krijgt. Van groene thee, zwarte thee en witte thee kan je gerust drie kopjes thee per dag drinken. Ben je iets gevoeliger voor de effecten van theïne haal het theezakje dan na 30 seconden uit het water en gooi dat weg. Pak dan nieuw heet water en doe het theezakje terug.

Over de auteur

Jasmijn Hinfelaar

Jasmijn Hinfelaar is 21 jaar oud en komt uit Zeist. Ze is tweedejaars journalistiek student en heeft hiervoor MHBO journalistiek en communicatie gevolgd. Jasmijn vindt het leuk om in haar vrije tijd te lezen, te schrijven en creatief bezig zijn. Haar passie als journalist ligt bij mensen die geen platform hebben een platform te geven om hun verhaal te vertellen. Haar journalistieke droom is om later missdaadjournalist te worden of voor een tijdschrift te werken.