Een pootje in de goede richting voor katten en hun baasjes

Een pootje in de goede richting voor katten en hun baasjes

Eén van de meest voorkomende huisdieren is een kat. Deze kan zich soms nog best wel eens misdragen. Als je zelf niet meer weet wat je hier mee aan moet kun je een professional inschakelen, een kattentherapeut.

Een kattentherapeut is een persoon die kan helpen bij gedrag die voor je kat, jou en je omgeving onwenselijk of zelfs gevaarlijk is. Problemen die veel voorkomen bij kattentherapeuten, volgens Ilse Lokker: Kattentherapeut, zijn onzindelijkheidsproblemen en agressie. “Iets wat ik bijzonder vind aan mijn beroep is dat als je echt goed gaat kijken de problemen soms ook een medische reden kunnen hebben die eerder gemist zijn”, vertelt Ilse.

Als u een kattentherapeut wilt inschakelen zal de kattentherapeut u eerst een vragenlijst toesturen. Daarna vindt er meestal een telefonisch consult of een huisbezoek plaats. Hier kijkt de kattentherapeut naar de situatie van de kat, hoe deze zich gedraagt in bepaalde omstandigheden. Zo kan de kattentherapeut de situatie het beste analyseren en een oplossing vinden voor uw probleem. Vaak volgt er na een huisbezoek ook nog een telefonisch consult om de eerdere bevindingen te bespreken.

“Ik kijk ook vaak naar de relatie tussen katten en mensen”, voegt Ilse Lokker toe. Mensen vinden het vaak fijn om katten zo vaak op te pakken als ze willen. Katten vinden het vaak fijn om gewoon hun eigen gang te gaan. Dat kan ook een reden zijn dat een kat zich misdraagt. Het gedrag van een kat begint dus vaak al bij de relatie met de mens. Zo is er laatst ook een onderzoek verschenen die aantoont dat katten bijna 300 gezichtsuitdrukkingen hebben. Sommigen komen zelf overeen met gezichtsuitdrukkingen van de mens. Hieronder kunt u de reportage beluisteren waarin Ilse Lokker, een kattentherapeut, verder vertelt over haar werk!

Over de auteur

Danique de Coo

Danique de Coo (2005) woont in het plaatsje Wijk bij Duurstede. In haar vrije tijd kijkt ze graag series op de bank met haar katten of gaat ze leuke dingen doen met vrienden. Vorig jaar is zij geslaagd voor haar HAVO diploma aan het Revius Lyceum Wijk bij Duurstede. Momenteel studeert zij aan de hoge school Utrecht en doet zij de opleiding journalistiek. De reden waarom Danique voor journalistiek heeft gekozen is omdat ze schrijven leuk vindt en verhalen wilt vertellen aan de wereld. Ze weet nog niet precies welke kant in de journalistiek ze op wilt gaan. Werken bij een tijdschriftenblad, radio omroep of televisieprogramma lijkt haar wel wat.