Halloween overtreft Sint-Maarten in populariteit

Halloween overtreft Sint-Maarten in populariteit

Foto: Parwin Ziyadkhanli

Nog vijf nachtjes slapen en dan is het zover, op 31 oktober is het Halloween. In Nederland staat de hele maand oktober al in het teken van dit feest. Walibi Fright Night, Crazy Sexy Cool, Halloween Nights in Toverland en Het Griezelbos in Julianatoren zijn voorbeelden van evenementen die deze maand plaatsvinden. Niet alleen kinderen maar ook jongeren en ouderen vinden het toch leuk om iets met Halloween te doen. Waar komt deze populariteit vandaan?

Ook feestwinkels en detailhandelaren profiteren van Halloween. Ik ging langs bij Sennie’s feestartikelen in Hoofddorp, waar ik Sennie Chain voorin de winkel aantrof. ‘Voornamelijk in de herfstvakantie tot eind oktober loopt het heel goed. Het is een redelijk inkomsten’, vertelt Chan. Mensen beginnen nu veel eerder met het zoeken naar de juiste Halloween outfit. ‘Tegenwoordig komen het hele jaar door al mensen met vraag naar de Halloweenartikelen. Ik verwacht nog veel drukte aankomend weekend, de laatste dagen voor Halloween’, aldus Chan.

De volgende dag reisde ik naar Noord-Brabant, in het dorpje Oirschot ga ik op bezoek bij Ineke Strouken, oud-directeur Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Traditioneel gezien is Halloween “de avond voor Allerheiligen”. Op deze dag worden de doden herdenkt. ‘Er wordt vaak gezegd dat Halloween een Keltisch feest is. Bijna elk cultuur heeft een feest waarbij de doden en levende wereld dichtbij elkaar komen. De Kelten hadden dit ook maar we weten niet zeker of Halloween ook echt door de Kelten gevierd werd. In de 16de eeuw in Schotland werd Halloween wel gevierd, dat weten we wel. Zo is het doorgegeven aan Ireland, Engeland en Amerika. In de eind jaren 80 kwam het naar Nederland. Het is een feest met een lange geschiedenis’, vertelt Strouken.

Vroeger was het traditie om met Halloween naar begraafplaatsen te gaan en kaarsjes of bloemen bij de graven te leggen. Tegenwoordig zijn de tradities veranderd, en in plaats van begraafplaatsen bezoeken, gaan we liever naar festivals. Strouken verklaarde waar deze evolutie in het vieren van Halloween vandaan komt. ‘We hebben allemaal drukke agenda’s en tegelijkertijd willen we een avontuur beleven. De dood fascineert ons wel maar dood gaan willen we niet. Je trekt een spokenpakje aan en je gaat naar buiten, daar is alles versierd in sfeer van de dodenwereld. Je hoort er meteen bij. En dan thuis doe je je spokenpakje uit en heb je dat avontuur beleefd. Dat is nu de functie van Halloween’, aldus Strouken.

Sint-Maarten vindt zijn oorsprong in de christelijke geschiedenis. Voornamelijk wordt het in bepaalde regio’s van Nederland gevierd. Kinderen gaan op 11 november met lampionnen langs de deuren om snoep op te halen ter herdenking van Sint-Maarten, de beschermheilige van onder andere Utrecht, Groningen, en Bolsward.  Echter lijkt het erop dat Halloween wint ten koste van Sint-Maarten, de lampionnen maken ruimte voor pompoenen en vampieren-tanden. Een van de redenen daarvoor is simpelweg dat we niet elk feest in het jaar kunnen vieren. Halloween, Sint-Maarten, Sinterklaas, Kerstmis; allemaal vinden ze plaats aan het einde van het jaar, en niet iedereen heeft de behoefte, tijd of mogelijkheid om alles te vieren.

Beluister hieronder de audio-reportage over Halloween.

Over de auteur

Parwin Ziyadkhanli

Parwin Ziyadkhanli (2004), journalist.