Factcheck: Slaap je slechter als je chips eet voor het slapen?

Factcheck: Slaap je slechter als je chips eet voor het slapen?

Vorige week donderdag, 5 oktober schreef Franca van Dalen voor het Plus magazine 10 voedingsmiddelen die je uit je slaap houden. In dit artikel had zij het ook over chips. Zorgen chips daadwerkelijk voor het verstoren van je nachtrust? 

Chips zijn wereldwijd populair. In 2022 aten Nederlanders gemiddeld 3,4 kilo chips en zoutjes per persoon. Ruim 40 procent van de studenten in Nederland heeft volgens statistieken van Volksgezondheid en Zorg slaapproblemen. Gezien junkfoods zoals chips ook populair zijn onder studenten, is het dus zeker iets om aandacht aan te besteden. 

De stoffen
Wat betreft gefrituurde naturel aardappelchips bevatten die zeker stoffen die je slaap kun verslechten. Mark Schadenberg, een slaapexpert die ook voor het Ministerie van defensie in de taskforce Sleep heeft gewerkt vertelt hier meer over: ‘’ Je kan Moeilijk in slaap vallen: Chips bevatten vaak veel zout en soms ook cafeïne, afhankelijk van de smaak en het merk. Dit kan leiden tot een verhoogde hartslag en nervositeit, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen.’’ aldus Mark Schadenberg. Daarnaast geeft hij aan dat je lichaam los van de stoffen er ook mee bezig is tijdens je slaap de vetten af te breken. Hiermee verstoor je je diepe slaap. Onderzoek van een endocrinoloog bevestigd dat zout je slaap negatief beïnvloed. Bij de twintig deelnemers die dagelijks voor het slapen een verhoogde dosis zout namen werd de slaap bij alle deelnemers negatief beïnvloed.   

De verschillende soorten
De soort chips maakt echter wel uit in welke hoogte je slaap wordt verstoord. Chips met pittige kruiden verslechteren je slaap namelijk nog meer. Door je hoge lichaamstemperatuur die je krijgt van pittig eten kan je slechter in slaap vallen. Daarnaast wordt je slaap verstoord door de alertheid en het maagzuur wat de pittige kruiden kunnen veroorzaken. Ook zegt Mark: ”Als laatste kan je door pittig eten in combinatie met een verhoogde lichaamstemperatuur heftige dromen krijgen. Waardoor je vaak niet uitgerust wakker wordt.”

Uit vergelijkbare onderzoeken naar pittig gekruid eten, zoals die van The International Journal of Psychophysiology die werd uitgevoerd door Australische researchers. Het blijk dat pittig eten voor het slapen zorgt voor minder slaap en dus ook een minder uitgerust gevoel de volgende dag. Bij dit onderzoek moesten over een periode een groep gezonde mensen voor het slapen pittig eten dineren zoals salsa.  

De bereidingswijze van de chips is ook relevant. Een van de boosdoeners in chips is het vet wat aan de chips wordt toegevoegd bij de bereiding. Bij ketel of ovenchips wordt er aanzienlijk minder vet toegevoegd, maar uiteindelijk blijven er veel zouten in waardoor het toch genoeg zout bevat om je slaap te verstoren. Er kunnen wel andere dingen helpen om een slechte smaak te voorkomen. Zo zegt Mark: ” Welke chips je ook pakt, het zal altijd vet en zout bevatten. Daarnaast is het afhankelijk van de portie grote hoe zwaar het op je maag valt net zoals de lage voedingswaarde die het heeft.”. 

Conclusie
Chips eten voor het slapen is inderdaad geen goed idee. Door de zouten en vetten kan je slaap verstoord worden. Echter is het afhankelijk van de portie en is dit per persoon anders. Chips met pittige kruiden is een nog grotere boosdoener. Over het algemeen verstoord chips eten voor het slapen je nachtrust en is de stelling een feit. 

 

Over de auteur