TeamNL maakt zich klaar voor WK Korfbal in Taiwan

TeamNL maakt zich klaar voor WK Korfbal in Taiwan

Foto: Daan Pastoor

Het wereldkampioenschap korfbal staat klaar om te beginnen. Zaterdag 20 oktober doen landen over de hele wereld een poging Nederland van de troon te stoten. In totaal doen er 24 landen mee en dat is een record tot nu toe.

De spelers zijn er klaar voor, de staff is er klaar voor. Zaterdag 13 oktober vertrekt de selectie van TeamNL naar Taiwan. Dit is het 12e wereldkampioenschap die wordt gehouden en van die twaalf WK’s heeft het Nederlandse korfbalteam er elf gewonnen. De enige keer dat ze verloren was in 1991 van België.

Wat opvallend is dat dit WK er meer teams dan ooit mee doen. Op het vorige WK dat in Zuid Afrika werd georganiseerd deden er 20 landen mee. Dit jaar zijn er weer vier landen bijgekomen. Korfbal wordt steeds populairder en dat komt volgens de staff en trainers doordat het een gender gelijke sport is. Dat slaat goed aan op de wereld en vooral in Azië. Het is nu ook de vierde keer dat er een WK in het Aziatische continent wordt gehouden.

Korfbal is een typisch Nederlandse sport, ooit bedacht in 1902 door Nico Broekhuysen. Het veld bestaat uit twee vakken, in het ene vak moet je als team ervoor zorgen zo weinig mogelijk door te laten en in het andere vak moet je proberen in de korf te scoren. Die korf hangt op 3,5 meter hoogte. Je speelt met acht spelers tijdens de wedstrijd, vier per vak dus. Wat de sport uniek maakt is de mix van dames en heren in een team. In een vak staan dus twee dames en twee heren.

In de reportage traint de selectie van TeamNL nog één keer op Nederlandse grond, om precies te zijn op Papendal, voor de training hadden de Bondscoach Jan Niebeek, Assistent-coach Ruben Boode en korfballer Olav van Wijngaarden nog tijd om wat vragen te beantwoorden:

Over de auteur

Daan Pastoor

Ik ben Daan Pastoor, 18 jaar, en lerend journalist. Verder sport ik graag en hoop later een sportjournalist te worden. Voor vragen of leuke artikelen ben ik te bereiken via: - Daan.Pastoor@student.hu.nl - 06-81729510