Nieuw tentoonstelling van lego in Stedelijk Museum Kampen

Nieuw tentoonstelling van lego in Stedelijk Museum Kampen

Een van de beelden die te zien waren tijdens de tentoonstelling.

Sinds 5 oktober is Nederland een tentoonstelling rijker geworden. In het Stedelijk Museum Kampen is er een tentoonstelling geopend over Hanzen. En dit is niet zomaar een tentoonstelling, hij is namelijk gemaakt van lego. Je kan de kunstwerken tot en met 28 februari 2024 bekijken.

De tentoonstelling is ontwikkeld door het Europese Hanzemuseum in Lubeck. Daar is de lego in elkaar gezet en het weekend voor de opening zijn ze verhuisd naar Kampen. En nu is de tentoonstelling voor het eerst te zien in Nederland.

Hanzen is een begrip die van toepassing was in de 14e eeuw. Het stond voor samenwerkingsverband met steden en handelaren tijdens de middeleeuwen. Kampen was vroeger ook een middeleeuwse Hanzestad. Vissers, ambachtslui en kooplieden bewandelde de stad in de 13e eeuw. In de stad zie je hier nog allerlei elementen van terug zoals de historische panden. In de tentoonstelling worden deze historische huizen ook getoond.

In de tijd van de Hanze was er ook sprake van de pest. Een verschrikkelijke ziekte die de levens heeft gekost van miljoenen mensen. Het wordt ook wel de zwarte dood genoemd, en werd overgedragen via ongedierte. Ook dit komt terug in de tentoonstelling.

Bekijk hieronder de videoreportage over de Hanze tentoonstelling in Kampen.

Over de auteur

Anna van den Hazel

Anna van den Hazel (2004) is een enthousiaste student aan de hogeschool voor journalistiek met een grote passie voor kennis. Al van jongs af aan wil ze graag zoveel mogelijk van alles leren en weten. Om deze wens waar te maken studeert ze sinds augustus 2022 aan de hogeschool voor journalistiek. Daarbij vind ze het belangrijk om de positieve kant van het nieuws te laten zien. Naast leren vindt Anna het leuk om te socialiseren, in de keuken te staan, sporten, gamen en haar creativiteit te uiten.