Factcheck: Door in de ochtend te sporten val je meer af

Factcheck: Door in de ochtend te sporten val je meer af

Foto - Pexels, William Choquette

Van Sonja Bakker tot een Caloriearm dieet. Afvallen is en blijft een discussiepunt met meerdere opties. Val je meer af als je in de ochtend fanatiek gaat sporten, in tegenstelling tot de middag of zelfs avond? De Telegraaf beweert in een artikel dat je meer kan afvallen door in de ochtend te sporten. Met deze claim sporen zij ook hun lezers aan om in de ochtend te sporten ‘in de strijd tegen een dikke buik’.

Het artikel van De Telegraaf is op 18 oktober geschreven naar aanleiding van een onderzoek uit International Journal of Obesity. De Telegraaf beweert aan de hand van dit onderzoek dat je meer afvalt wanneer je in de ochtend sport.

Om de validiteit van deze stelling te verifiëren hoef je niet ver te zoeken. In een interview met NBC News vertelt een van de onderzoekers, Tongyu Ma, waarom het onderzoek niet specifiek uitwijst dat sporten in de ochtend het beste is: ‘’Ma waarschuwde dat alleen een klinische proef, wat de nieuwe studie niet is, echt kan bepalen of sporten in de ochtend het beste is. In een klinische proef kunnen onderzoekers mensen van dezelfde leeftijd en met dezelfde levensstijl en eetgewoonten een tijdstip van de dag toewijzen om te sporten en de resultaten vervolgens direct vergelijken.’’

Toch stelt De Telegraaf dat je meer afvalt als je in de ochtend gaat sporten. Deze stelling is genuanceerder dan wordt gesuggereerd in het artikel van de krant.

Verschillen in levensstijl

Levensstijl heeft invloed op de BMI van een persoon en kan een oorzaak zijn van een verhoogde kans op overgewicht. In een onderzoek uit 2014 in Obesity Reviews wordt geconcludeerd dat personen met een ploegendienst meer kans hebben op overgewicht. Met dit onderzoek wordt aangetoond dat er een verband bestaat tussen een levensstijl, een gezond metabolisme en lichaamsgewicht. Een levensstijl kan bijvoorbeeld niet alleen invloed hebben op het eetgedrag, maar ook op de tijd en manier waarop de persoon gaat sporten. Verschillende levensstijlen kunnen dus erg gevarieerd reageren op inspanning. In het onderzoek uit International Journal of Obesity is ook een duidelijk verschil te zien in verschillende levensstijlen tussen de sporters. Er wordt beschreven dat de ochtendsporters over het algemeen wit en vrouw waren. Zij hadden een universitair diploma behaald en hadden nooit tabak of alcohol genuttigd. Ook trainden ze vaker elke dag op dezelfde tijd. In vergelijking met de personen die later op de dag trainden, consumeerden de ochtendsporters minder calorieën. Daarbovenop zijn er over het algemeen minder vrouwen die last hebben van overgewicht. Dit blijkt ook uit recente Nederlandse cijfers vanuit het RIVM.

Wat De Telegraaf beweert klopt niet, vertelt Menno Peijffers. Menno is Trainer & leefstijlcoach bij Revapoint. Peijffers is afgestudeerd sportkundige in onder meer sporten om leefstijl te verbeteren. ‘’Wat er wordt beschreven in het onderzoek is een correlatie en geen causale relatie’’, legt Peijffers Uit. ‘’Niet iedereen die dun is sport in de ochtend, maar uit het onderzoek komt dat personen die in de ochtend sporten eerder geneigd zijn om dunner te zijn. Hier kunnen dus meerdere factoren van invloed op zijn.’’

Ritme

Peijffers legt uit dat er meerdere factoren zijn die sporten op een specifieke tijd kunnen beïnvloeden: ‘’Iedereen heeft een eigen ritme. Als iemand gaat trainen om tien uur ’s avonds terwijl diegene al uitgeput is van zijn dag dan kan je een minder effectieve training behalen.’’ Peijffers vertelt ook dat personen met een andere levensstijl of ritme in de avond erg energiek kunnen zijn en hiermee een erg effectieve training kunnen behalen waarmee zij veel calorieën verbranden. ‘’Stresslevel, voeding en melatoninelevel hebben natuurlijk ook invloed op een training. Als je moe bent haal je minder uit je training’’, legt Peijffers verder uit.

Met een consequent ritme zijn er voordelen te behalen aan sporten op een specifieke tijd. Het biologische ritme, oftewel het circadiaans ritme, speelt hier een rol in. Sommige personen zijn ‘avondmensen’ en sommigen ‘ochtendmensen’. Dit ritme bepaalt bijvoorbeeld de bloeddruk, lichaamstemperatuur en afgifte van hormonen. Wanneer dit ritme verstoord wordt, heeft dit volgens een onderzoek uit 2016 aan de Cambridge University negatieve invloed op de gezondheid. Wanneer een persoon consequent op een bepaalde tijd sport is dit gunstig voor de gezondheid van het lichaam.

De eventuele positieve effecten van consequent op een bepaalde tijd sporten zijn hierbij wel klein vergeleken met effecten die een gezonde en bijpassende levensstijl kunnen hebben. Peijffers plaatst alle bevindingen in perspectief: ‘’Uiteindelijk komt het neer op hoeveel je totaal verbrandt ten opzichte van jouw inname.’’ Peijffers Legt uit dat je dat het beste advies is om de basis van een training goed te doen en niet op zoek te gaan naar speciale methodes zoals sporten in de ochtend.

Conclusie

Er kan gesteld worden dat consequent sporten op een bepaalde tijd met een bijpassende en gezonde levensstijl gunstig is voor een effectieve training en het verbranden van calorieën. Echter is het niet te stellen dat er specifiek in de ochtend meer afgevallen kan worden doormiddel van sporten. Er is geen directe verbinding te vinden met de ochtend en de verbranding van meer calorieën. Ook het onderzoek zelf sluit dit directe verband uit. De conclusie die de Telegraaf heeft getrokken uit het onderzoek is te kort door de bocht. Door niet te kijken naar meerdere variabelen die speelden in het onderzoek en geen research te doen naar uitspraken die de onderzoekers al hebben gemaakt, levert De Telegraaf foutieve informatie aan hun doelgroep. Het bereik van De Telegraaf als groot journalistiek platform moet ook overwogen worden in deze beoordeling. Aangezien in het artikel de lezer aangezet wordt tot actie aan de hand van onjuiste informatie, heeft De Telegraaf grote steken laten vallen op het gebied van journalistieke ethiek.

Over de auteur

Marnix Bootsma

Marnix Bootsma is een van nature nieuwsgierige journalist bij de SVJ en SVJ ONAIR. Marnix is creatief, sportief en fanatiek in alles wat hij doet. Thema's als kunst & cultuur vindt hij het meest interessant.