Financiële afhankelijkheid van de Nederlandse vrouw

Financiële afhankelijkheid van de Nederlandse vrouw

Close up accountant or bookkeeper banker making calculations with calculator. Savings, finances and economy concept.

FACTHECK – Linda Meiden post 8 maart en bericht in het kader van Internationale Vrouwendag metaarin statements over vrouwen en de positie van vrouwen in de maatschappij. Een van deze statements luidt: ‘44% van de Nederlandse vrouwen is financieel afhankelijk van een man of de overheid’. Dat roept vragen op over de herkomst van die cijfers.  

Damn Honey

Het statement komt uit het boek Shit waar je als vrouw mee moet dealen, wat het feministische platform Damn Honey een jaar geleden heeft uitgebracht. In dit handboek geven Marie Lotte en Nydia ‘eens en voor altijd antwoord op vijftighitvragen en -opmerkingen waar je als vrouw mee moet dealen.’ Niet alleen het statement over de financiële onafhankelijkheid, maar ook veel andere statements over vrouwen worden genoemd in het boek. Een aantal daarvan post Linda Meiden op hun Instagram pagina. Echter, er wordt in de instagrampost alleen gerefereerd naar het boek, en niet naar het onderzoek. Het statement in de post wordt zo neergezet, dat het lijkt alsof de Linda Meiden het zelf zegt. Er is geen heldere bronvermelding of referentie naar een onderzoek.

Databank van de Emancipatiemonitor

Na enige tijd researchen blijktrganisatie Women Inc. ook te schrijvener 44% financiële afhankelijkheid van Nederlandse vrouwen. Door verder te kijken, lijken de cijfers afkomstig te zijn uit een onderzoek van het CBS. Het onderzoek gaat over het inkomen en de economische zelfstandigheid in Nederland, wat onderdeel is van de Databank van de Emancipatiemonitor. Hierin staatan ieder jaar vanaf 2011 de financiële afhankelijkheid van mannen en vrouwen. Op het eerste oog is de 44% nergens te zien. Dat komt doordat het onderzoek over financiële onafhankelijkheid gaat, terwijl de post over de financiële afhankelijkheid gaat, vertelt Robert Inklaar. Hij is Hoogleraar in de Economie van Productiviteit en Welvaart. Robertertelt: ‘In 2021 was 56% van de vrouwen financieel onafhankelijk, dus 44% is afhankelijk.’

De vervolgvraag is nu: Wat is het percentage afhankelijke Nederlandse vrouwen in 2022? De cijfers betreffende 2022 zijn voorlopige percentages, volgens het CBS zijn deze nog niet definitief. Jan Latten is voormalig hoofddemograaf bij het CBS. Hij vertelt over het onderzoek en de post van Linda Meiden: ‘Ze hebben de cijfers uit 2021 gebruikt. Linda Meiden had ook de cijfers uit 2022 kunnen gebruiken, maar die zijn nog niet definitief. Beiden opties zijn goed. Om echt een volledig beeld te schetsen, hadden ze erbij kunnen zetten dat deze cijfers uit 2021 zijn en dat het voorlopige percentage iets lager ligt.’

Conclusie

Er kan geconcludeerd worden dat de post van Linda Meiden feitelijk correct is, maar deels incompleet. In 2021 was 44% van de Nederlandse vrouwen financieel afhankelijk van een man of de overheid. Bij de postan Linda Meiden wordt echter niet vermeldit welk onderzoek dat blijkt en uit welk jaar dat percentage komt, slechts het boek van Damn Honey wordt genoemd. Het lijkt daarnaast in de post net alsof Linda Meiden zelf de bewering doet. Oman duidelijkere berichtgeving te doen zou de Linda Meiden meer toelichting kunnen geven. Het statement zou neergezet moeten worden als citaat met bronvermelding van Damn Honey. Ook hadden ze erbij kunnen zetten dat deze cijfers uit onderzoek van CBS van 2021 zijn. Het voorlopige percentage van 2022 zou het bericht nog sterker maken.

Over de auteur

Nynke Visser

Nynke Visser (20) is studente journalistiek aan de HU en komt uit Groningen. Ze houdt zich bezig met verslag leggen van maatschappelijke, politiek-bestuurlijke, economische en culturele onderwerpen.