Politieke onrust in Senegal in aanloop naar presidentsverkiezingen

Politieke onrust in Senegal in aanloop naar presidentsverkiezingen

In Senegal heerst al enige tijd onrust, hoewel het land over het algemeen wordt beschouwd als stabiel in vergelijking met andere West-Afrikaanse landen. Dit weekend vinden de verkiezingen voor een nieuwe president plaats. Het twaalfjarige mandaat van de huidige president Macky Sall loopt binnenkort af. Het proces van het kiezen van een nieuwe leider heeft afgelopen tijd geleid tot protesten en demonstraties.

De landelijke verkiezingen hadden oorspronkelijk eind februari plaats moeten vinden. Begin februari, een dag voor de start van de officiële campagnes van de partijen, kondigde president Macky Sall aan dat deze met tien maanden zouden worden uitgesteld. Dit gebeurde niet eerder in Senegal en had dodelijke protesten tot gevolg. Echter oordeelde de Constitutionele raad dat uitstel van de verkiezingen ongrondwettelijk is en dus mag de bevolking nu 24 maart naar de stembus.

Negentien kandidaten zijn verkiesbaar gesteld maar volgens Saskia Houttuin, Afrika verslaggeefster en woonachtig in de hoofdstad van Senegal, spant het tussen twee van hen. Als opvolger van Macky Sall is huidig premier Amouda Ba aangewezen. Hij neemt het op tegen oppositieleider Ousame Sonko en zijn presidentskandidaat Diamoya Faye. Sonko werd zelf uitgesloten van deelname aan de verkiezingen omdat hij werd beschuldigd van het beramen van een opstand. Hij riep uit tot protest nadat hij vorig jaar zomer werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor ‘het corrumperen van de jeugd’. Ook na deze uitspraak braken er grootschalige protesten uit in Senegal. Waarna ook presidentskandidaat Faye vast werd gezet omdat hij kritiek uitte op het proces tegen Sonko.

Als gevolg van de amnestiewet, die vorige week door het parlement is aangenomen, werden beide oppositieleden vrijgelaten. Deze wet leidde tot de vrijlating van honderden mensen die tussen februari 2021 en februari 2024 waren opgepakt vanwege zaken ‘die verband houden met demonstraties of politieke motieven’. Macky Sall kondigde deze wet aan in de poging spanningen in aanloop naar de verkiezingen te verminderen.

Saskia Houttuin, Afrika-correspondent, vertelt vanuit Dakar meer over de gevolgen voor Europa van de politieke onrust en de rol van Senegal in West-Afrika die op het spel staat.

Over de auteur

Mente Steenbeek

Mente Steenbeek is een Amersfoortse student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze haalt vooral haar plezier uit het schrijven van artikelen en presenteren. Met een breed interesseveld doet ze over veel verschillende thema´s verslag.