Picasso is te groot om gecanceld te worden.

Picasso is te groot om gecanceld te worden.

Dit jaar wordt er wereldwijd stilgestaan bij het vijftigjarig overlijden van Spaanse kunstenaar Pablo Picasso. Met zijn hoge productiviteit en zijn revolutionaire stijl, wordt hij gezien als één van de grootste en meest invloedrijke kunstenaars aller tijden. Maar de laatste jaren is de kritiek op de kunstenaar hevig toegenomen.

Picasso (1881-1973) was een groot kunstschilder die in zijn carrière meerdere stijlen heeft gehanteerd. Hij wordt onder andere gezien als medeoprichter van het Kubisme aan het begin van de twintigste eeuw. ‘Als kunstenaars in die tijd iets deden wat nog nooit gedaan was, dan werden ze snel succesvol. Kijk bijvoorbeeld naar de gekleurde vlakken van Mondriaan’, aldus Pepijn Gaillard van Star Arts Productions. ‘Als je kijkt naar Picasso dan is het gewoon ongelooflijk wat die man heeft neergezet, met bijna vijftigduizend kunstwerken.’

‘Eigenlijk is hij als kunstenaar nog steeds onovertroffen, aldus kunsthistoricus en Picasso kenner Willy Atema. ‘Over heel de wereld zijn er dit jaar, in verband met zijn vijftigjarig overlijden, gigantische tentoonstellingen met zijn werk, van die ook heel veel bezoekers trekken.’

Picasso staat hedendaags ook bekend als vrouwenverslinder. Gedurende zijn leven had hij ontelbaar veel partners en minnaressen. Deze vrouwen vormden voor hem een grote inspiratiebron, maar trouw was hij zeker niet. ‘Soms ging hij met zijn gezin op reis en liet dan zijn minnares naar een nabijgelegen hotel komen. Dan was hij stiekem op vakantie met twee vrouwen. Hij was, op z’n Spaans gezegd, wel een echte casanova’, aldus Gaillard.

De laatste jaren is de kritiek op dit gedrag wel toegenomen. Zo wijdde het Brooklyn Museum in New-York een hele tentoonstelling aan zijn vrouwenhaat en wordt de kunstenaar hier in een zeer kritisch daglicht gezet.

Maar hoe kijken ze hier tegenaan in zijn geboorteland Spanje en in Frankrijk, het land waar zijn van mening zijn dat ‘Picasso van hun is’, aldus Atema.

Joris Sirre ging langs bij Kunsthistoricus en Picasso kenner Willy Atema en bij Picassoliefhebber, kunstenaar en ondernemer Pepijn Gaillard. Hij sprak hen over de invloed van Picasso in het buitenland en hoe zijn omgang met vrouwen te zien is in zijn kunst.

Luister hier de reportage:

Over de auteur

Joris Sirre

Ik Joris Sirre (2001) studeer Journalistiek en ben zeer geïnteresseerd in diverse meningen en opvattingen. Graag wil ik ieder verhaal van meerdere kanten bekijken. Het is belangrijk dat mensen met elkaar praten. Met mijn brede interesses en ervaring, als o.a. kok en muzikant, hoop ik mij breed te kunnen oriënteren.