Javier Milei scoort lager dan verwacht bij de Argentijnse verkiezingen.

Javier Milei scoort lager dan verwacht bij de Argentijnse verkiezingen.

De eerste stemronde van de verkiezingen in Argentinië is geweest. Het is een van de belangrijkste verkiezingen ooit voor de Argentijnen. Dat komt omdat het daar economisch super slecht gaat en de burgers willen daar graag verandering in willen zien.

De race in de eerste stemronde ging tussen Sergio Massa, Javier Milei en Patricia Bullrich. Sergio Massa gaat verrassend genoeg aan kop met zesendertig procent van de stemmen. Javier Milei had 30 procent van de stemmen waar juist bij hem hoger was verwacht omdat hij de voorverkiezingen in augustus had gewonnen. En Patricia Bullrich had drieëntwintig procent. Dat betekent dat er nog geen winnaar is en daarvoor is er een tweede stemronde nodig. Die is op 19 november en gaat dan tussen de twee winnaars van de eerste ronde, dus zijn dat Massa en Milei die het tegen elkaar gaan opnemen. In Argentinië is het zo dat je in de eerste ronde vijfenveertig procent moet halen al wil je de verkiezingen direct winnen, maar dat is dus niet gebeurd.

Sergio Massa (51) is momenteel Minister van Economische Zaken. Ondanks dat het super slecht gaat met de economie heeft hij verrassend veel stemmen gekregen en lijken de mensen wel vertrouwen in hem te hebben. Javier Milei (52) is een nieuwkomer. Hij is uiterst rechts en heeft extreme ideeën. Een groot idee van hem is om de centrale bank van Argentinië af te schaffen en de economie volledig te dollariseren, dat betekent dat Milei van de Argentijnse munt de peso’s af wil en door wil gaan op de Amerikaanse dollars. Die ideeën slaan vooral goed aan op de Argentijnse jongeren.

Milei maakt nu dus kans om president van Argentinië te worden. Hij groeide op in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië. Hij was enig kind en had vroeger ook te maken met agressieve woede-uitbarstingen, daardoor werd hij door zijn klasgenoten ‘el loco’ genoemd. De economische crisis van 1989 veranderde zijn leven. Hij ging economie studeren tijdens een periode van hyperinflatie en gaf daarmee zijn voetbalcarrière op. Hij verdiepte zich er volledig in en bracht zelfs een boek uit genaamd ‘Hyperinflatie en marktverstoring’, hij was op dat moment 20 jaar. Na zijn studie werd hij hoogleraar en consultant. Hij werd vooral de laatste jaren meer bekend door zijn gebruik van sociale media en optredens in talkshows. Met zijn directe taal, opvliegende karakter en zijn bakkebaarden schittert Milei er als allemans econoom.

Hieronder kunt u nog luisteren naar het interview met Peter Schouten, hij is correspondent in Argentinië.

Over de auteur

Ruben van der Windt

Ruben van der Windt is achttien jaar oud, en is student aan de Hoge school Utrecht journalistiek. Zijn interesse ligt vooral bij het voetbal maar bij journalistiek liggen zijn interesses een stuk breder. Verder is hij erg enthousiast en schrijft hij graag verhalen. Contactgegevens: E-mail: ruben.vanderwindt@student.hu.nl