Is de Roemeense president Johannis nog wel op tijd voor de kans op een NAVO positie?

Is de Roemeense president Johannis nog wel op tijd voor de kans op een NAVO positie?

Mark Rutte (links) en Klaus Johannis (rechts) in Roemenie in 2022

Klaus Johannis, de president van Roemenië, heeft zich kandidaat gesteld voor de secretaris-generaal positie bij de NAVO. Hij maakte dit donderdag 22 maart bekend. Het weekend daaropvolgend hebben verschillende landen hun steun uitgesproken voor Mark Rutte, die voor Johannis eigenlijk de enige kandidaat was. Al maanden werd gesproken over hoe Rutte de positie zou over nemen van Jens Stoltenberg.

Volgens Laszlo Maracz, deskundige op het vlak van politiek en internationale betrekkingen in Oost-Europa is de late bekendmaking niet zozeer slecht voor de kansen van Johannis. “Vaak zie je bij verkiezingen dat het niet altijd handig is om je in een vroeg stadium al te profileren. Daarom vind ik het niet verrassend dat er in een laat stadium nog iemand op de proppen komt. In de tijd hiernaar toe heeft hij natuurlijk wel gekeken naar de mogelijkheden, kansen en waarschijnlijk heeft hij ook al wel gelobbyd om te kijken zijn er wellicht landen die mij kunnen steunen.”

Momenteel heeft dus bijna elk land steun betuigd aan Rutte. Toch kunnen hier nog veranderingen in optreden. Een land kan zo maar de steun weer terugtrekken en besluiten toch Johannis te steunen. “Het is nog niet helemaal duidelijk over nog latente landen zijn binnen de NAVO die niet voor honderd procent willen inzetten op het oorlogsverhaal. Johannis is wat terughoudender en zal denk ik voornamelijk ook zoeken naar diplomatieke ruimte. Het kan zijn dat dit voor landen vooral in Oost-Europa een optie is die zij liever hebben dan Rutte die vol in strijd wil gaan met Putin. Doordat Johannis geografisch wat dichter op het conflict zit is hij een logische keuze om wellicht vraagtekens bij de oorlogsplannen te trekken en het diplomatisch op te lossen voor hoe ver dat kan” verteld Maracz.

Overigens verwacht Maracz niet dat deze nieuwe kandidaat voor vertraging gaat zorgen. Er wordt nu namelijk verwacht dat op 4 april de nieuwe secretaris-generaal benoemd zal worden. “Hoe de keuze zal uitpakken is natuurlijk nu nog een beetje gissen. Maar ik denk dat het zeker nog geen gelopen race is, aangezien de keuze natuurlijk unaniem moet zijn” aldus Maracz.

Over de auteur

Lionne Schaap

Dit is Lionne Schaap, een jonge gedreven student Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Ze is voornamelijk geïnteresseerd in misdaad en politiek. Ze maakt regionale producties voor de Nieuwsooievaar. Contact: lionne.schaap@student.hu.nl