Kinderrechtencollectief lanceert online monitor

Kinderrechtencollectief lanceert online monitor

Kinderrechten

Afgelopen dinsdag werd er na een bijeenkomst door Kinderrechten in Beweging een monitor gelanceerd. Deze monitor laat vanaf nu jaarlijks zien in hoeverre de overheid de adviezen van het VN-Kinderrechtencomité heeft opgevolgd.

Het Kinderrrechtencomité is de waakhond van de kinderrechten. Ook zorgen ze ervoor dat de rechten die in het VN-Kinderrechtenverdrag staan door de gebonden landen worden uitgevoerd. Nederland is één van die landen.

Echter laat Nederland nog steken vallen. Zo wordt het recht van de participatie van kinderen en jongeren nog niet nageleefd. Volgens artikel 12 in het VN-kinderrechtenverdrag hebben kinderen het recht op hun mening te geven over onderwerpen die hun betreffen. Deze meningen moeten ook meegenomen worden in besluiten. In de Nederlandse wet staat dit nog niet vastgelegd, de overheid is niet verplicht om kinderen en jongeren te betrekken bij zaken die hen aangaan.

In de monitor van het kinderrechtencollectief worden nog 9 andere onderwerpen getest. Dit verschilt van discriminatie tot onderwijs. De afgelopen jaren nam de kwaliteit van de onderwerpen al af. In 2019 waren er 2440 onderzoeken door Veilig Thuis over kindermishandeling en in 2022 waren het er 4.100. Dit jaar staat hoe het na de laatste aanbevelingen van de VN-kinderrechtencomité is gesteld met de kinderrechten in Nederland centraal. In deze aanbevelingen stond dat Nederland dringen werk moet maken van de naleving van kinderrechten.

Onderstaand kunt u het interview met kinderrechten expert Philip Veerman luisteren.

Over de auteur

Anna van den Hazel

Anna van den Hazel (2004) is een enthousiaste student aan de hogeschool voor journalistiek met een grote passie voor kennis. Al van jongs af aan wil ze graag zoveel mogelijk van alles leren en weten. Om deze wens waar te maken studeert ze sinds augustus 2022 aan de hogeschool voor journalistiek. Daarbij vind ze het belangrijk om de positieve kant van het nieuws te laten zien. Naast leren vindt Anna het leuk om te socialiseren, in de keuken te staan, sporten, gamen en haar creativiteit te uiten.