Goudprijs stijgt als reactie op wereldwijde politieke onrust

Goudprijs stijgt als reactie op wereldwijde politieke onrust

Wereld – De goudmarkt blijft in beweging vanwege de groeiende politieke onrust wereldwijd. De prijzen van goud zijn gestaag aan het stijgen en benaderen snel de grens van 2000 dollar. Deze stijging komt vooral voort uit de groeiende bezorgdheid op de internationale beurzen, voornamelijk als gevolg van de escalatie van het conflict in Israël en de vrees voor verdere spanningen in het Midden-Oosten. 

Op de Londense metalenmarkt heeft een troy ounce (31,1 gram) goud momenteel een waarde van ongeveer 1982 dollar bereikt. Deze stijging begon ruim twee weken geleden, direct na de onverwachte aanval van Hamas op Israël. Deskundigen suggereren dat de goudprijs nog verder zou kunnen stijgen vanwege de aanhoudende geopolitieke spanningen. Het conflict in Israël heeft niet alleen geleid tot hogere goudprijzen, maar ook tot een stijging van de prijzen van andere edelmetalen zoals zilver en platina.

Deze politieke onrust heeft ook gevolgen voor andere financiële markten. Naast goud zijn ook de olieprijzen gestegen uit angst voor verstoring van olieleveringen vanuit het Midden-Oosten bij verdere escalatie van het conflict. Momenteel kost een vat Amerikaanse WTI-olie 90,60 dollar, terwijl Brentolie bijna 93,60 dollar per vat (van 159 liter) noteert.

Deze onrust heeft zelfs invloed op digitale valuta. De bitcoin heeft de grens van 30.000 dollar overschreden, het hoogste niveau sinds 23 juli. Bovendien wordt de waarde van de dollar beïnvloed door het conflict. Analisten voorspellen dat op korte termijn de dollar en de euro gelijkwaardig zullen worden, een situatie die zelden voorkomt en wordt toegeschreven aan de voortdurende geopolitieke spanningen. Econoom Victor Verberk benadrukt dat de Amerikaanse dollar, vanwege zijn rol in 80 procent van de wereldhandel, tijdens crises vaak sterker wordt.

Meer weten over hoe het kan dat de waarde van goud zo gegroeid is? Klik hieronder en luister de audioreportage: ‘Goud in tijden van onrust’.

Over de auteur

Cenna van Middendorp

Ik ben Cenna van Middendorp, 19 jaar en woon in Otterlo. Sinds september 2022 studeer ik journalistiek op Hogeschool Utrecht. Hiervoor heb ik al eerdere journalistieke ervaring opgedaan. Zo heb ik gewerkt voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vanuit Omroep Max. Ik vind het belangrijk om met maatschappelijke thema's aan de slag te gaan. Zo probeer iets toe te voegen aan de samenleving en de zichtbaarheid van een onderwerp te vergroten.