Factcheck: Je wordt dikker van smoothies drinken dan los fruit eten

Factcheck: Je wordt dikker van smoothies drinken dan los fruit eten

Het Instagram account mindset.essentials, beheerd door Christian Glashoff, plaatste afgelopen week een fragment uit een interview met Joey Diaz. In dit fragment vertelde Diaz dat hij binnen een week gewicht was aangekomen nadat hij besloot om banaan aan zijn gebruikelijke kokossmoothies toe te voegen. Hij claimt dat het drinken van fruit absoluut niet hetzelfde is als het eten van fruit. Volgens hem sla je bij het drinken van een smoothie de enzymen in je mond over die een belangrijke rol spelen in het afbreken van je voedsel. Volgens verschillende bronnen is dit onwaar. De video is inmiddels al meer dan 17,3 miljoen keer bekeken.

Enzymen
Biochemicus Ronald Breaker geeft in zijn wetenschappelijk artikel ‘Making Catalytic DNA’s meer informatie over wat enzymen zijn en welke taak zij vervullen in het menselijk lichaam. Enzymen zijn krachtige biologische versnellers die essentieel zijn voor het menselijk lichaam. Ze maken chemische reacties in ons lichaam sneller en zorgen ervoor dat we kunnen functioneren. Een voorbeeld hiervan is wat er gebeurt nadat je frisdrank hebt gedronken: de suiker in de frisdrank wordt razendsnel omgezet in energie, waardoor je kunt zien, denken en bewegen. Dit gebeurt dankzij enzymen, die als een soort regisseurs de chemische processen in ons lichaam in goede banen leiden.

Enzymen zijn als speciale sleutels die alleen passen op de juiste deuren. Ze hebben een specifieke vorm die alleen bij bepaalde moleculen zoals glucose passen, de zogenaamde substraten. Dankzij deze specifieke vorm kunnen enzymen de chemische reacties laten plaatsvinden.
De meeste enzymen zijn een vorm van eiwitten. Enzymen zijn erg efficiënt en versnellen chemische reacties soms wel een miljoen keer of meer. Ze werken meestal onder milde omstandigheden qua temperatuur, pH en zoutconcentratie.
Enzymen spelen een cruciale rol in ons leven. Ziektes zoals diabetes en bepaalde erfelijke aandoeningen ontstaan door een tekort aan enzymen. Anderzijds kunnen overmatige enzymactiviteit ziekten zoals kanker veroorzaken.

Voedingsstoffen
Biochemist Robert Hall van Wageningen University & Research legt uit dat het pureren van fruit een chemische verandering teweeg brengt. ‘Zodra je fruit pureert, meng je de inhoud van alle cellen van de vrucht. Door dit proces breek je bepaalde voedingsstoffen af. Dit kan dan bijvoorbeeld komen door de verandering in zuurtegraad’, zegt hij. Echter zou dit volgens hem weinig tot geen invloed moeten hebben op de manier dat enzymen in je lichaam deze voeding afbreekt. ‘Het is ook belangrijk om te weten dat de meeste enzymen in een menselijk lichaam niet in de mond zitten. Veel enzymen die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van ons voedsel bevinden zich in de maag en darmen’, voegt Robert toe.

Verzadiging
Voedingswetenschapper Liesbeth Smit benadrukt de impact van vloeibare voeding op ons verzadigingsgevoel. ‘Met 1 glas sinaasappelsap heb je de calorieën van 4 sinaasappels al binnen, zo’n glas drink je zo leeg. Na sinaasappel twee ben je vaak wel een beetje klaar met al dat pellen’, aldus Liesbeth. Ook legt ze uit dat vloeibaar voedsel minder verzadiging biedt omdat er minder kauwen vereist is en dat dit fenomeen zowel psychologisch als fysiologisch is. ‘Doordat je niet hoeft te kauwen, ontvangt je brein minder verzadigingssignalen’, zegt Liesbeth. ‘Hoe langzamer je iets verteert, moe meer verzadigd je je voelt.’

Conclusie
De bewering dat je dikker wordt van smoothies drinken dan van los fruit eten door het overslaan van enzymen in je mond, zoals geclaimd in het Instagram-fragment met Joey Diaz, is onwaar. Hoewel enzymen een rol spelen in de spijsvertering, bevinden de meeste spijsverteringsenzymen zich in de maag en darmen, niet in de mond. Het pureren van fruit verandert enkele voedingsstoffen, maar dit heeft meestal geen aanzienlijke impact op de verwerking in het lichaam.

Over de auteur

Anna van Pouderoijen

Anna van Pouderoijen (20) is student aan de School voor Journalistiek (HU) in Utrecht. Als beginnend journalist werkt zij voor Onair media.