Expositie Anselm Kiefer voorlinden museum

Expositie Anselm Kiefer voorlinden museum

In het museum Voorlinden is er momenteel een expositie te zien van Anselm Kiefer. De expositie van Kiefer is opgedeeld in een aantal ruimtes; leidmotieven, der morgenthau plan, houtsneden, goud, lood, vitrines en open ruimte. In de expositie zie je het thema oorlog veel terug

Anselm Kiefer, geboren in 1945 in Donaueschingen, Duitsland, is een van de meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars. Zijn kunst is een reis door de geschiedenis, mythologie en de menselijke ziel. Kiefer ‘s werk, staat bekend door zijn diepe filosofische en literaire verwijzingen, wat dient als monumenten voor menselijke emotie en menselijk lijden.

Een van de thema’s die veel in zijn werken voorkomt, is de verwerking van de Duitse geschiedenis, vooral in relatie tot de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Zijn schilderijen en installaties onderzoeken de duistere kant van de menselijke geschiedenis en proberen de vraag te beantwoorden hoe kunst kan omgaan met trauma en collectieve herinnering. ’Hij stelt de vragen en zet je aan het denken zodat je als kijker denkt, dit is heftig? En hoe staat ik hierin?’ Zegt Jan Beerten (Leraar Kunst).

De expositie heet Bilderstreit, ook wel beeldenstorm genoemd. ’Een meesterwerk kan ik niet creëren. Maar een goede schilder moet ook een beeldenstormer zijn. Je moet bereid zijn om te vernietigen wat je hebt gemaakt,’ verteld Kiefer in een interview met het NRC. Kiefer. De kunstenaar vertelde al eerder dat een kunstwerk eigenlijk nooit af is, een eindproduct is volgens hem het begin van iets anders.

Naast de exposite is er op 26 oktober (in Nederland) een 3D-film uit gekomen genaamd Anselm, gemaakt door Wim Wenders. Deze film is een portret van Anselm Kiefer en in de film wordt het werk van hem verkent. Hierbij moet je denken aan de zin van het menselijk bestaan en het onderzoeken van de terugkerende aard van de geschiedenis.

Ben je benieuwd naar wat er te zien is bij de exposite, beluister dan de audioreportage met daarin Jan Beerten. (De expositie is tot 25 februari 2024 te zien in het Voorlinden museum).

Over de auteur

Anne-Fleur Berkel

Fleur(2005) woont in een klein dorpje genaamd Achterberg. Fleur is erg creatief en haar hobby’s zijn dan ook in deze hoek. Haar hobby’s zijn schilderen, tekenen, dansen, koken en bakken. Ook is ze erg muzikaal en bespeelt zij de bas gitaar. De reden waarom Fleur gekozen heeft voor journalistiek is omdat zij zoals eerder genoemd erg creatief is en er van houdt om te presenteren. Later wilt zij graag voor de camera staan om nieuwspresentatrice te worden. Ook lijkt het haar wellicht wel wat om in de richting van de politiek te gaan.