De pro-Israëlische Nederlanders binnen het Israël-Palestina conflict

De pro-Israëlische Nederlanders binnen het Israël-Palestina conflict

Het conflict tussen Israël en Palestina is al decennialang aan de gang, maar sinds de onverwachte aanval van de Hamas op Israël heeft het conflict een nieuwe wending gekregen. Beide partijen voeren aanvallen uit op de ander. Terwijl de politiek in o.a. Nederland uitgesproken achter Israël staat, gaan er steeds meer mensen die achter Palestina staan de straat op. Pro-Israëlische demonstraties zijn er weinig.

Door het hele land zijn er vele pro-Palestijnse demonstraties, ook in Utrecht. Job van den Broek is met een Israëlische vlag naar de demonstratie op het Domplein gegaan om, als het nodig is, een tegen geluid te laten horen. Dat bleek volgens hem nodig dus haalde hij de Israëlische vlag tevoorschijn. In de audioreportage onderaan dit artikel, hoor je meer over deze actie en wordt er ook ingegaan op de termen, zoals genocide, die worden gebruikt bij deze demonstraties.

Job van den Broek staat zelf volledig achter Israël binnen dit conflict en is niet bang om zich hierover uit te spreken. Peter den Admirant is gepensioneerde predikant en steunt ook Israël binnen dit conflict. Beide zijn ze het ook volkomen eens met de steun voor Israël vanuit de Nederlandse en Europese politiek. Ze kunnen zich alleen niet helemaal vinden in de woorden die Rutte zei, namelijk het ‘onvoorwaardelijk’ steunen van Israël. Israël heeft volgens hen het recht om te reageren op de aanvallen van Hamas, maar vinden wel dat Israël niet te ver moet gaan en dat ze niet het humanitaire oorlogsrecht moeten gaan schenden.

Peter was tijdens de aanvallen van Hamas op Israël, zelf in Jerusalem. Hij hoorde het luchtalarm, maar wist toen niet wat er aan de hand was. Toen hij in de ontbijtzaal kwam werd hem verteld dat het oorlog was. “Dan schrik je wel even”. Peter verteld dat hij ongeveer negen keer naar de schuilkelder is gegaan, maar dat hij zelf weinig heeft meegemaakt omdat hij in een vrij veilig gedeelte van Jerusalem was. Die woensdag kon hij terug naar Nederland doormiddel van de ingezette vliegtuigen van Defensie. De hulp vanuit de regering kwam volgens hem wel wat laat: “Er werd gezegd dat we de eerste vlucht terug moesten nemen, maar er wilde geen vliegtuigenmaatschappij meer vliegen. Het heeft vrij lang geduurd voordat de regering toestemming gaf om defensie vliegtuigen naar Israël te sturen. Uiteindelijk is de vlucht goed verlopen en zijn we de defensie heel dankbaar.”

Over de auteur

Maryse van den Ham

Maryse van den Ham is in 2003 geboren in Utrecht en woont sinds 2014 in Leersum. Als kind vond ze het al leuk om teksten voor anderen te schrijven. Het liefst schrijft ze fictie verhalen, maar sinds Maryse de mbo-opleiding Media en Communicatie is gaan doen, vindt ze het ook leuk om informatieve teksten te schrijven. Een opdracht voor NU.nl heeft haar gemotiveerd om journalistiek te gaan studeren op de Hogeschool in Utrecht. Maryse probeert zich zoveel mogelijk te verdiepen in onderwerpen, wil mensen informeren met haar teksten en meningen bij andere opwekken.