Drugsgebruik onder jongvolwassenen lijkt toe te nemen, niets is echter minder waar

Drugsgebruik onder jongvolwassenen lijkt toe te nemen, niets is echter minder waar

Het Amsterdam Dance Event heeft afgelopen weekend weer plaatsgevonden. Het jaarlijkse elektronische muziekfestival bracht dit jaar het recordaantal bezoekers op van 500.000. Het is behalve een weekend vol muziek ook een ontmoetingsplaats voor de creative industrie. Wat ook bij dit soort evenementen komt kijken, is het gebruik van drugs. Hebben deze evenementen en festivals invloed op het drugsgebruik onder jongvolwassenen?

‘Voornamelijk tieners’, was het antwoord van Ruben van Beek op de vraag wie nou het meest die drugs gebruiken. Ruben is wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos Instituut, een onafhankelijk, wetenschappelijk kennisinstituut voor mentale gezondheid, alcohol, tabak en ook drugs. ‘Als die tieners tegen de dertig zijn en kinderen krijgen, zijn ze er vaak algauw klaar mee’ verklaart hij. Hij zegt ook dat de gedachte dat het drugsgebruik toeneemt, helemaal niet klopt. ‘De cijfers van de afgelopen acht jaar zeggen dat het drugsgebruik onder jongvolwassenen stagneert. Ook onder scholieren valt er geen toename te zien en daalt het zelfs lichtelijk. Wel zegt Ruben dat dat niet betekent dat drugs vaker in kleinere gezelschappen gebruikt worden. Dit kan het Trimbos Instituut niet monitoren en kan dus wel voor een stijging zorgen, maar dan onder de radar.

Het instituut voert verschillende onderzoeken uit. Zo is er een groot algemeen onderzoek die een brede weerspiegeling is van de gemiddelde Nederlander. Ook wordt er een zogenaamd ‘uitgaanonderzoek’ uitgevoerd. Hierin worden het drugsgebruik tijdens het uitgaan gemonitord.  Hierin komt wel naar voren dat drugs zoals XTC of Ketamine vaak op festivals worden gebruikt. Maar of de muziek hier iets mee te maken heeft?

‘Ik denk van niet’ zegt Nina Claassen. Ze is groot techno-fan en is dan ook afgelopen weekend naar een van de optredens van het Amsterdam Dance Event geweest. Ze ziet het drugsgebruik onder jongvolwassenen vooral als een ‘hype’

Benieuwd naar de ervaring van Nina op het Amsterdam Dance Event? Luister dan hieronder naar de volledige reportage!

Over de auteur

Anne van Veen

Anne van Veen (2004) is een enthousiaste journaliste en momenteel student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze is geïnteresseerd in kinderjournalistiek en wil kinderen dan ook graag een podium geven. Met haar passie voor muziek en cultuur, focust ze zich vooral op maatschappelijke thema's.