Factcheck: Alléén PMS versnelt de overgang niet

Factcheck: Alléén PMS versnelt de overgang niet

Bron: Stockphoto - Vrouw met hevige PMS

De titel van een recent artikel in vrouwenblad Linda luidt: “Hevige PMS? Dan kun je vervroegd in de overgang komen, volgens nieuw onderzoek.” Het lijkt te suggereren dat vrouwen die hevige PMS ervaren, onvermijdelijk vroegtijdig in de overgang zullen komen, terwijl er volgens Nederlandse deskundige andere factoren zijn die een vroegtijdige overgang beïnvloeden. De titel kan als gedeeltelijk waar worden beschouwd. Alleen de titel kan voor verwarring zorgen en onnodige angst bij vrouwen opwekken door te doen dat hevige PMS automatisch leidt tot een vervroegde overgang.

Wat is PMS

Bij het Premenstrueel Syndroom (PMS) ervaren vrouwen zowel lichamelijke als psychische klachten voordat ze menstrueren. Deze klachten variëren van depressieve gevoelens tot een opgeblazen gevoel. Ze kunnen zo ernstig zijn dat ze het dagelijkse leven belemmeren. Gelukkig verminderen de klachten doorgaans zodra de menstruatie begint en blijven ze minstens enkele dagen weg. PMS kan voorkomen bij meisjes en vrouwen die menstrueren en komt vooral voor bij vrouwen in de leeftijd van 35 tot 45 jaar. Volgens Psycholoog Nederland komt PMS voor bij 2 tot 6% van de menstruerende vrouwen.

Het onderzoek

Het recente onderzoek dat in het JAMA Network is gepubliceerd door wereldwijde onderzoekers, onderzochten onderzoekers gegevens van 3.635 witte Amerikaanse vrouwen die verzameld waren tussen 1991 en 2017. Meer dan duizend van deze vrouwen hadden last van PMS, terwijl meer dan 2.200 vrouwen zonder hevige menstruatieklachten in de overgang kwam. Wat opviel was dat vrouwen met PMS of PMDD (Premenstruele Dysfore Stoornis) ruim twee keer zo vaak vóór hun 45e in de overgang kwamen als vrouwen zonder deze klachten. Bovendien hadden zij vaker te maken met gemiddelde tot ernstige overgangssymptomen. Belangrijk om te benadrukken is dat dit onderzoek niet suggereert dat hevige PMS direct de overgang veroorzaakt. Er kunnen andere gedeelde oorzaken in het spel zijn, zoals roken.

Studie bewijst psychische klachten tijdens overgang door PMS

Uit een eerdere studie van de universiteit van Helsinki blijkt dat vrouwen die te maken hebben met PMS niet meer opvliegers krijgen dan andere vrouwen. Maar wel vaker te maken krijgen met andere overgangsklachten zoals neerslachtige en prikkelbare gevoelens, concentratieproblemen en innerlijke onrust.

Oorzaken van vroegtijdige overgang

Eileen Engels, een geregistreerde verpleegkundige en deskundige op het gebied van PPD en PMS en kan meer vertellen over deze bewering. Zelf heeft ze ook PMS gehad en herkent ze zich niet in een vroegtijdige overgang. Engels, die geridderd is en zich sinds 2015 Ridder in de Orde van Oranje-Nassau mag noemen vanwege haar werk omtrent PMS, noemt het recente onderzoek opvallend. Ze heeft ruim 43 jaar ervaring in het vak en heeft deze associatie tussen hevige PMS en de vervroegde overgang zelden waargenomen. Engels benadrukt dat PMS altijd wordt veroorzaakt door hormonale disbalans. PMS-klachten geven een onbalans aan oestrogeen en progesteron weer, en daar ligt weer lifestyle, voeding, stress, tekorten in het lichaam onder.

De overgang is de hele periode van vruchtbare fase naar niet vruchtbare fase, gemiddeld in Nederland begint die op 45 jaar volgens Het St. Antonius Ziekenhuis. Robert Muts is directeur bij Integraal Medisch Centrum Amsterdam en is ook niet overtuigd door het geplaatste onderzoek in het JAMA Network Magazine. Volgens hem heeft niet dit niet alleen te maken met PMS maar zijn er meer factoren. ‘Vroeger in de overgang komen kan door op jonge leeftijd ongesteld worden, kanker, eierstok behandelingen of een verkeerd voedingspatroon. In het onderzoek is daar niet naar gekeken en kunnen de Amerikaanse onderzoekers ook niet uitsluiten of het alleen door PMS komt. José Buik-Evers, orthomoleculair therapeut en hormoonspecialist en Co founder van Cycle Care (platform voor de moderne vrouw waar ze alles kan vinden over vrouwelijke gezondheid en seksualiteit) Annemieke Jordans, sluiten zich aan bij deze kwestie en vinden het onderzoek maar ook de titel van LINDA te kort door de bocht en bangmakerij.

Onnodige angst 

Kortom, de titel in Linda kan als gedeeltelijk waar worden beschouwd. Alleen de titel kan voor verwarring zorgen en onnodige angst bij vrouwen opwekken door te doen dat hevige PMS automatisch leidt tot een vervroegde overgang. Wel is het belangrijk om deze informatie te begrijpen om onnodige angst en verwarring bij vrouwen te voorkomen, aangezien het gemiddelde bereik van LINDA 1 miljoen vrouwen is.

Over de auteur

Cenna van Middendorp

Ik ben Cenna van Middendorp, 19 jaar en woon in Otterlo. Sinds september 2022 studeer ik journalistiek op Hogeschool Utrecht. Hiervoor heb ik al eerdere journalistieke ervaring opgedaan. Zo heb ik gewerkt voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vanuit Omroep Max. Ik vind het belangrijk om met maatschappelijke thema's aan de slag te gaan. Zo probeer iets toe te voegen aan de samenleving en de zichtbaarheid van een onderwerp te vergroten.