EMDR: De meest effectieve traumabehandeling

EMDR: De meest effectieve traumabehandeling

EMDR is een van de meest effectieve behandelmethodes bij het behandelen van trauma’s. Hierbij activeer je een herinnering in het werkgeheugen, terwijl de behandelaar een afleidende taak aanbiedt om de spanning op deze herinnering te laten afnemen (N. Thiel, gesproken communicatie 2024).  De afleidende taak bestaat uit oogbewegingen of tikjes.

Er is nooit precies bewezen hoe EMDR werkt, maar wel is bewezen dát het werkt. Sommige onderzoekers suggereren dat tijdens het maken van de oogbewegingen bij EMDR, de oogbewegingen uit je remslaap worden nagebootst. In je remslaap verwerk je namelijk herinneringen en gebeurtenissen. Het volgen van EMDR zou op dezelfde manier werken.

Een andere theorie zou zijn dat de neurotransmitter acetylcholine, die invloed heeft op geheugenconsolidatie en het verwerken van emotionele herinneringen,

Een andere theorie heeft te maken met de neurotransmitter acetylcholine, die invloed heeft op geheugenconsolidatie en het verwerken van emotionele herinneringen. Tijdens EMDR zouden de oogbewegingen er namelijk voor zorgen dat de afgifte van deze neurotransmitter versterkt zou worden en dat juist dit ervoor zorgt dat de emotionele herinneringen beter verwerkt kunnen worden.

De VEN, beter bekend als de Vereniging EMDR Nederland heeft een protocol opgesteld voor het volgen van deze therapie. Niet iedere behandelaar in Nederland volgt dit protocol, waardoor sommige therapeuten een andere visie hebben op het geven van deze therapie en daarmee hun eigen interpretatie hanteren. De VEN geeft aan dat het gebruik van oogbewegingen de meest effectieve techniek is voor het geven van EMDR. De VEN toetst opleidingen op kwaliteit en baseert dit op wetenschappelijk bewezen argumenten om mensen met PTSS klachten zo de meest hoogwaardige therapie te geven.

Verslaggever Femke Eelderink sprak met Philein Verduijn over haar EMDR traject en volgde EMDR bij hypnotherapeut Margreet van der Zee. Ook sprak ze met Nadia Thiel van de VEN over het protocol dat zij hebben opgesteld. Beluister de reportage hier:

Over de auteur

Femke Eelderink

Mijn naam is Femke Eelderink, ik zet me in om taboes te doorbreken en maatschappelijke onderwerpen aan het licht te brengen, dit doe ik momenteel met veel plezier voor de omroep OnAir.