Tweederde van de jongeren laten hun financiële situatie volop beïnvloeden door influencers

Tweederde van de jongeren laten hun financiële situatie volop beïnvloeden door influencers

Het is deze week de week van het geld. Nu is er een onderzoek naar buiten gebracht van het platform Wijzer in Geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën. Daaruit blijkt dat twee derde van de jongeren hun financiële situatie volop laat beïnvloeden door influencers. 

Week van het geld

De Week van het geld wordt georganiseerd door het platform Wijzer in geldzaken. Met het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ streeft het platform ernaar om kinderen en jongeren voor te bereiden op een financieel gezonde toekomst. Deze week treedt op als een krachtig middel om blijvend financiële vaardigheden bij kinderen en jongeren te bevorderen, zowel binnen het onderwijs als thuis. Met het thema ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’ leren leerlingen hoe ze een ware ‘baas’ kunnen worden over hun eigen geld overzicht. Erg veel deelnemende partijen brengen zo kennis over dit onderwerp over op jongeren. Zo doen het Nibud en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mee. 

Cijfers

De financiële situatie van jongeren wordt dus nu veel beïnvloed door influencers. Dit gaat bij sommigen goed en bij sommigen slecht. Uit het onderzoek van Wijzer in geldzaken, uitgevoerd onder 1.005 16-19 jarigen, zegt 39 procent van de jongeren dat hij of zij er geld aan verdient. 46 procent zegt er geld mee te hebben bespaard en 29 procent heeft er geld aan verloren. Ook komt uit het onderzoek dat jongeren lang niet allemaal de influencers geloven. Ze zijn vrij kritisch. Zo denkt 66 procent van de ondervraagden dat influencers ook producten promoten waar ze niet helemaal achterstaan. 

Geldstress

Wijzer in geldzaken heeft ook onderzocht in hoeverre jongeren geldstress ervaren, in het afgelopen jaar. 30 procent gaf aan dat zij wel zorgen hebben. Maar dit was tegelijkertijd ook de groep die het meeste aangaf dat zij meer geld uitgaven dan dat er binnenkwam. De gemiddelde 16-19 jarige heeft per maand zo’n 480 euro aan inkomsten. 

Over de auteur

Milou Bloemberg

Milou Bloemberg is 19 jaar en is student aan de Hoge school Utrecht en studeert daar Journalistiek. Ze richt zich vooral op het nieuws over de samenleving en vrije tijd. Ook gaat Milou vooral de diepte in en schrijft ze achtergrondverhalen.