De stille bedreiging van zwarte schimmel

De stille bedreiging van zwarte schimmel

Zwarte schimmel is een probleem voor huizen en de gezondheid van de bewoners. Deze schimmel komt voor in vochtige omgevingen, zoals in de badkamer of in hoeken van buiten muren. Het kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals benauwdheid of kortadem.

 Zwarte schimmel groeit op donkere en vochtige plaatsen zoals achter muren, onder vloeren en in kruipruimtes. Het teken van zwarte schimmel zijn meestal donkere, groene of zwarte vlekken op het oppervlak, vaak met een muffe geur. Door de hoge regenval van afgelopen jaar zijn slecht geïsoleerde huizen meer getroffen door vochtigheid in het huis. Het weghalen van schimmel kan soms gedaan worden met bepaalde schoonmaak middelen, maar als het eenmaal gevestigd is in het materiaal dan moet dat weggehaald worden wat best veel geld kost. Sommige bewoners van huizen kunnen dit niet veroorloven of zitten vast aan een verhuurder die het niet oplossen.

Laurie woont nu twee jaar een aangebouwd nieuwpand, met een schimmelprobleem. Het schimmelprobleem komt vooral voor in de welkom hal wat nog hoort bij het oude deel van het pand. Hier is het probleem zo erg geworden dat er kleine paddenstoelen beginnen te groeien. “Er is niemand die hier iets aan doet. Er zijn al in dit pand al zoveel problemen dat dit een probleem zoals dit gewoon niet behandeld wordt,” zodus Laurie.

 Zwarte schimmel kan een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken, variërend van allergische reacties en irritatie van de luchtwegen tot ernstigere aandoeningen zoals astma en longinfecties. Personen met een verzwakt immuunsysteem, jonge kinderen en ouderen lopen een verhoogd risico op complicaties door de blootstelling aan zwarte schimmel. Het voorkomen van zwarte schimmel begint met het verminderen van vocht in huis. Dit kan gedaan worden door zorgen voor een betere ventilatie in vochtige ruimtes, zoals in badkamers en keukens. Ook de ophoping van vocht vermijden door het gebruik maken van luchtontvochtigers.

Verslaggever Jasmijn Hinfelaar ging in gesprek met Longfysioloog Frans de Jongh over de schaden die veroorzaakt kan worden door schimmel en in gesprek met bewoners van een huis met schimmel.

Over de auteur

Jasmijn Hinfelaar

Jasmijn Hinfelaar is 21 jaar oud en komt uit Zeist. Ze is tweedejaars journalistiek student en heeft hiervoor MHBO journalistiek en communicatie gevolgd. Jasmijn vindt het leuk om in haar vrije tijd te lezen, te schrijven en creatief bezig zijn. Haar passie als journalist ligt bij mensen die geen platform hebben een platform te geven om hun verhaal te vertellen. Haar journalistieke droom is om later missdaadjournalist te worden of voor een tijdschrift te werken.