Wereld Kinderkankerdag in het Prinses Máxima Centrum

Wereld Kinderkankerdag in het Prinses Máxima Centrum

15 februari is het Wereld Kinderkanker dag. Op die dag wordt er extra stilgestaan bij alle kinderen en hun gezinnen die slachtoffer zijn geworden van een vorm van kinderkanker. Het is een ziekte die veel impact heeft door onder andere de intensieve en lange behandelingen.

Er zijn verschillende soorten kanker die bij kinderen geconstateerd kunnen worden. De meest voorkomende is leukemie, ook wel bloedkanker genoemd. Kinderen krijgen vaak andere vormen dan volwassenen en leefstijl en omgeving spelen bij hen eigenlijk amper een rol. Er bestaan veel verschillende varianten maar ze hebben allemaal dezelfde gemeenschappelijke oorzaak. De ziekte ontstaat door een afwijking in het DNA van de cellen; ze blijven zich delen. Omdat de foute cellen de goede verdringen, voel je je ziek.

Op jaarbasis krijgen er ongeveer 600 kinderen van 0 tot 18 jaar de diagnose kanker. Dat zijn er tien per week. De overlevingskans voor kinderen met kanker is de afgelopen decennia flink toegenomen. Momenteel is deze ruim 75% maar nog steeds sterft in Nederland om de 2 à 3 dagen een kindje aan de gevolgen van kanker.

In Utrecht is het Prinses Máxima Centrum gevestigd. Alle kinderen in Nederland met kanker worden in dit onderzoeksziekenhuis behandeld. Hiermee is dit het grootste kinderkankercentrum van Europa. Het Máxima heeft een bijzonder initiatief omtrent Wereld Kinderkankerdag. Op de website was het in aanloop van 15 februari mogelijk om een ‘Oranje Hart onder de riem’ in te sturen. Dit is een berichtje dat men kan schrijven om steun te betuigen aan slachtoffers van kinderkanker. Alle kinderen in het Máxima ontvangen vandaag een fysieke kaart met daarop een QR-code. Als zij die scannen kunnen ze de ruim zesduizend hartverwarmende berichtjes lezen.

Luuk in de hal van het Prinses Máxima Centrum

Over de auteur

Mente Steenbeek

Mente Steenbeek is een Amersfoortse student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze haalt vooral haar plezier uit het schrijven van artikelen en presenteren. Met een breed interesseveld doet ze over veel verschillende thema´s verslag.