“Het is tijd voor vernieuwing, de oorlog staat stil”

“Het is tijd voor vernieuwing, de oorlog staat stil”

Bron: ANP foto archief

De oorlog in Oekraïne is inmiddels al twee jaar gaande. Aan het begin van deze oorlog waren de strategieën anders dan nu, minder technologisch. Om mee te bewegen met de snel veranderende wereld en technologie, moet een land vooruit kunnen denken. Zoals het aanwijzen van een nieuwe militaire commandant. De verwachting dat president Zelensky dit een keer zou doen was er al. Maar nu midden in de oorlog is een verassing voor vele.  

‘Oekraïne is het belangrijkste geopolitieke verschijnsel van dit moment’, vertelt Patrick Bolder, gepensioneerd militair. ‘Met name ook voor de Europese veiligheid.’
Er is een nieuwe militaire commandant aangewezen in Oekraïne. ‘Eerst hadden we Valeri Zaloesjny. Dit was een vrij jonge generaal en is in 2021 aangewezen door Zelensky als opperbevelhebber. Hij heeft het Oekraïens leger getransformeerd van een Sovjetleger naar een meer westers gericht leger. Eén van de redenen waarom hij ook zo populair was bij zijn manschappen’, vertelt Bolder. 

In een artikel van The Economist zegt Zaloesjny dat de oorlog stilstaat. Rusland en Oekraïne zijn even sterk en komen niet vooruit. Via nieuwe technologieën en ideeën krijgt het land een voorsprong op de Russen. Wat één van de aanleidingen voor een nieuwe commandant is, “vernieuwing”, zoals Zelensky dat zei. 

Naast de nieuwe commandant is eigenlijk de hele militaire top vervangen. Dit is gevaarlijk om te doen omdat je weet waar je op kan vertrouwen, met een nieuw team kunnen er nog onzekerheden zijn. Aan de andere kant biedt het nieuwe kansen op gebied van terrein terugwinnen: ‘Andere mensen betekent vaak andere manieren’, aldus Bolder. 

Zelensky omschreef het nieuwe leger als mensen die thuis zijn in het leger en daarmee goed weten wat het nodig heeft. Ook zegt Zelensky dat zij nieuwe verantwoordelijkheden op zich zullen nemen. Alle praktijkervaring die zij hebben opgebouwd na evaluaties en analyses moeten worden geïmplementeerd voor het succes van de strijdkrachten van Oekraïne.   

Over de auteur

Emma Bunge

Dit is Emma Bunge (2003). Op het moment is het haar doel als journalist om Nederland op de hoogte te houden van het belangrijkste nieuws deze week. Emma's droom is om door te kunnen groeien naar een freelance misdaadjournalist. Ze wil er hiermee voor gaan zorgen dat de wereld een betere plek wordt.