Situatie Rohingya in Myanmar almaar schrijnender

Situatie Rohingya in Myanmar almaar schrijnender

Actievoerders in Den Haag vragen aandacht voor de Rohingya | ANP

De huidige situatie van de Rohingya-moslims in Myanmar blijft een van de meest schrijnende mensenrechtencrises van deze tijd. Ondanks internationale veroordelingen en oproepen tot actie, blijven de Rohingya-gemeenschap lijden onder onrechtvaardige behandelingen en geweld.

Sinds augustus 2017 heeft een escalerende militaire operatie geleid tot grootschalig geweld en gedwongen ontheemding van honderdduizenden Rohingya uit de staat Rakhine in Myanmar. De Verenigde Naties beschrijven deze operatie als een ‘etnische zuivering’ en een genocide.

Een groot deel van de Rohingya-bevolking is naar het buurland Bangladesh gevlucht, waar ze te maken krijgen met overbevolkte vluchtelingenkampen en een groot gebrek aan basisvoorzieningen. Ondanks inspanningen van internationale hulporganisaties blijven de omstandigheden in deze kampen alleen maar erger, met problemen zoals gebrek aan schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en goede gezondheidszorg.

De Rohingya die nog wel in Myanmar wonen ondervinden dagelijks op grote schaal discriminatie. Zo verteld de uit Myanmar gevluchte Mohammed Eleyas. Hij vluchtte in 2012 uit Myanmar en verblijft sinds 2017 in Nederland. “We worden als Rohingya gezien als een derderangs burger. We hebben niet eens een eigen identiteitskaart.” Zo vertelt Eleyas. “Ook als we willen reizen moeten we hier specifiek toestemming van krijgen van de lokale burgemeester. Als je dit niet hebt kan je dus nergens heen en ook als je dit wel hebt, wordt je om de haverklap staande gehouden bij verschillende militaire checkpoints waar ze je ondervragen en alles van controleren. Ze laten je voelen alsof je niks waard bent en nergens thuis hoort.”

De internationale gemeenschap heeft de situatie van de Rohingya-moslims meermaals veroordeeld en heeft opgeroepen tot actie om een einde te maken aan het lijden van deze gemeenschap. Ook zijn er sancties opgelegd aan meerdere hooggeplaatste militaire functionarissen in Myanmar, maar er is nog steeds een gebrek aan concrete stappen om de Rohingya-gemeenschap ook echt te beschermen.

Ik sprak deze week met correspondent Saskia Konigger en actievoerder Nourdeen Wildeman. Ze vertelden onder meer over de actuele situatie in het land en wat er vanuit Nederland wordt gedaan om de Rohingya in Myanmar te helpen.

Over de auteur

Sverre Kolman

Na het afronden van de Havo is Sverre Kolman in 2021 begonnen aan de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zijn interesses liggen vooral in de wetenschap, technologie, kunst en cultuur.