Wereldmeisjesdag

Wereldmeisjesdag

Ook dit jaar was het weer wereldmeisjesdag. Op 11 oktober dit jaar werd er op wereldmeisjesdag extra aandacht gevraagd voor de online genderkloof. Hoewel er wereldwijd steeds meer toegang is gekomen tot digitale platforms voor onder andere leren en werken, zijn er zo´n 2,2 miljard jongeren onder de 25 thuis die geen internettoegang hebben. Hierdoor hebben meisjes een grotere kans om zonder internet op te groeien. Dit aantal is gestegen van 11 procent in 2013 naar 17 procent in 2019. In de armste landen is dit aantal rond de 43 procent. De digitale revolutie is tegelijkertijd een kans voor innovatie en verandering, die de toegang tot onderwijs bevorderen. Door deze bevordert, wordt informatie voor meisjes en jonge vrouwen toegankelijker en kan dit de rechten van meisjes bevorderen.

Het VN-kinderrechtenverdrag, is een verdrag die geldt voor alle kinderen. Toch zijn er veel landen waar meisjes geen gelijke rechten hebben en dus achtergesteld worden. Dit is op basis van gender, maar ook op leeftijd. Ook ondergaan meisjes uit minderheidsgroepen extra discriminatie en uitsluiting. Zo krijgen miljoenen meisjes wereldwijd te maken met seksueel geweld, meisjesbesnijdenissen en uitbuiting. Van deze slachtoffers is de helft van de meisjes vijftien jaar of jonger. Wat ook een ander probleem is, is dat miljoenen meisjes geen toegang hebben tot onderwijs. De achterstelling van meisjes heeft invloed op de toegang tot het onderwijs. Dit heeft effect op het toekomstperspectief. Meisjes die geen of weinig onderwijs hebben gehad hebben een veel kleinere kans om financieel onafhankelijk te worden op latere leeftijd. Hierdoor lopen ze extra risico op geweld en uitbuiting en blijft dit een vicieuze cirkel waar zij moeilijk uit kunnen komen. Er zijn meerdere organisaties vanuit Nederland die deze meisjes in het buitenland proberen te ondersteunen. Zij proberen meisjes het recht op leven te geven zonder discriminatie en geweld, met de kans om zich helemaal te ontwikkelen.

Hier kan je de explainer over meisjesdag bekijken.

Over de auteur

Noa van de Weerd

Noa van de Weerd is een 18-jarige student-journalist op de hogeschool Utrecht. Ze is geboren in Ede en woont in Amerongen. In 2022 heeft zij haar diploma gehaald op het christelijk lyceum in Veenendaal. In haar vrije tijd vindt ze het leuk om met haar vriendinnen iets te doen en om te sporten in de sportschool. Ze kijkt er naar uit om bezig te zijn met de journalistiek!