Día de la Hispanidad, ook wel Columbusdag, brengt demonstraties

Día de la Hispanidad, ook wel Columbusdag, brengt demonstraties

Op 12 oktober is er in Spanje een nationale feestdag. Día de la Hispanidad, in Nederland wordt deze dag ook wel Columbusdag genoemd. Dit omdat op 12 oktober 1492, Columbus Amerika heeft ‘ontdekt’.

Veel mensen zijn het echter niet eens met de bewering dat Columbus Amerika heeft ontdekt. Zo zijn er al bewijzen dat bijvoorbeeld de Vikingen al eerder op Amerika aankwamen. Ook de inheemse bevolking woonde al langer in Amerika. Wel is het zo dat er pas na de aankomst van Columbus echt contact tussen de verschillende volken kwam. Het feit dat de inheemse bevolking al eerder Amerika bewoonde brengt nu dus controversie.

Deze controversie wordt geuit door Latijns-Amerikaanse mensen die in Spanje op 12 oktober, de dag dat de Spaanse nationaliteit wordt gevierd, vele demonstraties organiseren. Deze zijn vredig en zijn veelal lopende demonstraties. Tijdens het lopen worden er borden opgehouden met teksten zoals: “stop onderdrukking van het Mapuche-volk”. Veel onvrede vanuit het inheemse volk wordt dus tijdens deze demonstraties geuit.

Verder vinden er in de rest van het land festiviteiten plaats, vooral in Zaragoza. Onder andere zijn er militaire optochten en zijn de meeste bedrijven gesloten, op barretjes en restaurants na. Spanjaarden ervaren deze dag vooral als een vrije dag en een dag om de Spaanse nationaliteit te vieren. Er wordt niet actief aandacht gegeven aan Columbus op deze dag.

Colombus ging op ontdekkingsreis vanuit Spaanse opdracht. In die tijd was hier echter ook al veel kritiek op omdat de reizen veel geld kostte en mensen hem een beetje een mislukkeling vonden. Columbus hoopte via een nieuwe westelijke route, sneller bij Azië te komen om daar makkelijk al die dure specerijen te kunnen kopen. Per ongeluk kwam hij aan bij de ‘nieuwe wereld’, nu ook wel Amerika genoemd. Hieronder kunt u de bijhorende videoreportage bekijken!

Over de auteur

Danique de Coo

Danique de Coo (2005) woont in het plaatsje Wijk bij Duurstede. In haar vrije tijd kijkt ze graag series op de bank met haar katten of gaat ze leuke dingen doen met vrienden. Vorig jaar is zij geslaagd voor haar HAVO diploma aan het Revius Lyceum Wijk bij Duurstede. Momenteel studeert zij aan de hoge school Utrecht en doet zij de opleiding journalistiek. De reden waarom Danique voor journalistiek heeft gekozen is omdat ze schrijven leuk vindt en verhalen wilt vertellen aan de wereld. Ze weet nog niet precies welke kant in de journalistiek ze op wilt gaan. Werken bij een tijdschriftenblad, radio omroep of televisieprogramma lijkt haar wel wat.