Astrologie in de de Maya cultuur: de zonsverduistering

Astrologie in de de Maya cultuur: de zonsverduistering

Bron: pixabay

8 april is er een zonsverduistering te zien in Mexico. Een cultuur die hier veel affiniteit mee heeft is de Mayacultuur. Zij houden zich veel bezig met astronomie en hebben een kalender met alle bijzondere astronomische gebeurtenissen. Maar wat is de Maya cultuur en op welke manier gaan zij om met astrologie?

De Mayacultuur was het meest actief in Meso- Amerika tussen 250 tot 900 na Christus. De Maya’s hadden verschillende tempels, piramides en paleizen in hun steden staan.

Hun complexe schriften hanteerde meer dan 800 symbolen, vaak opgetekend in codices (losse vellen perkament) van boomschors. Deze complexiteit kwam ook terug in de taal van de Maya’s. Ze hebben een unieke taal die erg lastig is om te leren voor buitenstaanders.

Ook had de gemeenschap een kalender waarin zij astronomische gebeurtenissen voorspellen. Dit is de Tzolkin (waarzegkalender in kringloopvorm) van 260 dagen en de Haab (ongeschrikkelde Maya jaar) van 365 dagen. Deze zijn cruciaal voor de religieuze en agrarische planning.

Hun religie gebruikten een pantheon van goden en godinnen, met verschillende offers als integraal onderdeel van hun rituelen. Landbouw was essentieel. Gewassen zoals maïs, bonen en cacao werden verbouwd met ontwikkelde technieken. Maya’s ruilden goederen zoals cacao en jade met andere culturen.

Vanaf 900 N.C begon de Mayacultuur te verdwijnen. Dit gebeurde geleidelijk door een combinatie van ecologische-, klimatische-, politieke- en sociale factoren. Intensieve landbouwprojecten, zoals terraslandbouw en ontbossing, veroorzaakten bodemerosie en uitputting van hulpbronnen. Dit leidde dan weer tot voedseltekorten. Langdurige droogtes als gevolg van klimaatverandering verergerden deze problemen ook nog.

Tevens was er sociale instabiliteit, zoals sociale ongelijkheid en de bevolkingsdruk. Politieke verdeeldheid en conflicten tussen de verschillende stadstaten droegen hier aan bij. Hoewel de klassieke periode van de Maya-beschaving eindigde in de negende eeuw na Christus, bleven sommige Maya-gemeenschappen bestaan. Deze mensen hebben nog steeds dezelfde rituelen als dat zij vroeger hadden, alleen met andere producten. Zo zijn ze astrologisch nog erg actief en zijn er vele projecten van buitenaf om deze cultuur te behouden. Hierover spreken we in de reportage met een reisorganisator die een half jaar heeft gewoond in de buurt van de Mayacultuur en met een spiritueel astroloog.

Over de auteur

Emma Bunge

Dit is Emma Bunge (2003). Op het moment is het haar doel als journalist om Nederland op de hoogte te houden van het belangrijkste nieuws deze week. Emma's droom is om door te kunnen groeien naar een freelance misdaadjournalist. Ze wil er hiermee voor gaan zorgen dat de wereld een betere plek wordt.