Explainer: de handelsoorlog tussen de VS en China, en hoe ASML hierbij wordt betrokken

Explainer: de handelsoorlog tussen de VS en China, en hoe ASML hierbij wordt betrokken

Rutte is momenteel in China, om Xi Jinping te bezoeken. Ook voert hij gesprekken over de handel en economie tussen Nederland en China. De relatie tussen beide landen is de afgelopen jaren een stuk ingewikkelder geworden. Amerika voerde de druk op Nederland, zodat wij de uitvoer van chipmachines zouden beperken naar China. De VS heeft nu een voorsprong op technologie en dat willen ze graag zo houden. Maar waarom vinden ze dat zo belangrijk? 

Economische positie

Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat de Verenigde Staten de grootste economie ter wereld zijn. Het BBP per hoofd van de bevolking neemt de achtste plek wereldwijd in. Technologie is hier een belangrijke drijvende kracht achter. Door het ontwikkelen van geavanceerde technologieën kunnen Amerikaanse bedrijven producten en diensten maken die veel gevraagd zijn over de hele wereld. Hierdoor kunnen ze meer verkopen aan andere landen en stroomt er meer geld in het laadje. De technologische voorsprong is dus erg goed voor de economie.  

Nationale veiligheid

Als de VS over betere technologie bezit dan andere landen, kunnen ze meer wapens en systemen gebruiken om het land te beschermen, denk bijvoorbeeld aan het leger en de politie. Ook in de digitale wereld helpt het een handje mee. Zo kunnen hackers minder schade aanrichten als het land over goede technologie beschikt.

Sociale en maatschappelijke ontwikkeling 

De derde reden om de technologische voorsprong te behouden door de VS, is door sociale en maatschappelijke ontwikkeling. Zo kunnen ze de kwaliteit van leven verbeteren en bijvoorbeeld studiekansen vergroten. De vooruitgang kan ook bijdragen de economische ongelijkheid in het land. Het kan bijvoorbeeld nieuwe kansen bieden voor werkgelegenheid en ondernemerschap. Al met al heeft de technologische voorsprong van de VS hier allemaal ook impact op.

Over de auteur

Milou Bloemberg

Milou Bloemberg is 19 jaar en is student aan de Hoge school Utrecht en studeert daar Journalistiek. Ze richt zich vooral op het nieuws over de samenleving en vrije tijd. Ook gaat Milou vooral de diepte in en schrijft ze achtergrondverhalen.