Winterdepressie onder jongeren een groot probleem

Winterdepressie onder jongeren een groot probleem

Bron: Pixabay/MohammedAssan

Het weer wordt langzaam herfstachtig, en de temperatuur zakt ook met een aantal graden. Maar wat hebben alle herfstachtige veranderingen voor invloed op het humeur? Een winterdepressie komt steeds vaker voor onder jongeren. En dat neemt risico’s met zich mee.

Een winterdepressie, ook wel bekend als seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), is een vorm van depressie die zich voordoet tijdens bepaalde seizoenen, meestal in de herfst en winter. Het wordt herkend door symptomen zoals neerslachtigheid, vermoeidheid, gewichtsveranderingen en slaapstoornissen, die in de lente en zomer vaak vanzelf afnemen. Het wordt vaak veroorzaakt door veranderingen in lichtniveaus en kan worden behandeld met therapie, lichttherapie en soms medicatie.

Hoewel het zich bij mensen van alle leeftijden kan voordoen, treft het ook vaak jongeren. Deze aandoening onderscheidt zich van andere vormen van depressie door de seizoensgebondenheid van de symptomen. Winterdepressie kan aanzienlijke invloed hebben op jongeren en hun dagelijks functioneren. Het begrijpen van de kenmerken, oorzaken en behandelingsopties is van cruciaal belang om jongeren met winterdepressie de juiste ondersteuning te bieden.

Marius Lekkerkerker is psychiater bij de GGZ Delfland en vertelt over de oorzaken en gevolgen van de winterdepressie. Want waardoor komt zo’n seizoensgebonden depressie zoveel voor bij jongeren? Marius geeft ook meerdere oplossingen tegen de seizoensgebonden depressieve klachten. Ook Pepijn van Polanen heeft last van winterdepressies hij is student en heeft sinds het begin van zijn jeugd al last van de depressieve klachten. Zie hieronder de reportage over winterdepressie onder jongeren.

Over de auteur

Julia van den Berg

Dit is Julia van den Berg, ze is twintig jaar oud en is beginnend journalist aan de Hogeschool Utrecht. Haar interesses liggen vooral bij de sportjournalistiek maar ook cultuur en politiek vindt ze leuk. Ze heeft al eerder ervaring opgedaan in de sportjournalistiek. In het seizoen 2021/2022 liep zij stage bij de Eredivisieclub Sparta Rotterdam. Hier heeft ze leren interviewen, schrijven, fotograferen en nog veel meer. Ze kan niet wachten om in de praktijk als echte journalist aan de slag te gaan. (julia.vandenberg1@student.hu.nl)