Het onopgeloste mysterie: De herbegraving van Johan van Oldenbarnevelt

Het onopgeloste mysterie: De herbegraving van Johan van Oldenbarnevelt

Screenshot

Johan van Oldenbarnevelt was een prominente Nederlandse staatsman en politicus die een cruciale rol speelde tijdens de Nederlandse Opstand en de daaropvolgende Tachtigjarige Oorlog tegen Spanje. Hij werd in 1547 in Amersfoort geboren. Maar waar is hij (her)begraven?

Zijn politieke carrière kwam tot bloei in de late zestiende en vroege zeventiende eeuw. Hij diende toen als raadspensionaris van de Staten van Holland en West-Friesland. In deze rol was hij verantwoordelijk voor het beheren van de financiën en buitenlandse zaken van Holland. Deze functie maakte hem tot een van de meest invloedrijke mannen in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Als een van de belangrijkste leiders van de Hollandse steden streefde Johan van Oldenbarnevelt naar meer autonomie voor Holland en verzette hij zich tegen het centralistische bestuur van de Oranjes, met name prins Maurits van Oranje.

De politieke strijd tussen Johan van Oldenbarnevelt en prins Maurits bereikte een hoogtepunt tijdens het Twaalfjarig Bestand in de Tachtigjarige Oorlog. Van Oldenbarnevelt was voorstander van een gematigde koers en vredesonderhandelingen met Spanje. Terwijl prins Maurits pleitte voor een meer militaire aanpak. Deze politieke geschillen escaleerden uiteindelijk tot een breuk. Maurits beschuldigde Johan van hoogverraad en stelde hem terecht. Nadat Johan voor bijna een jaar vastzat, werd hij in 1619 op bevel van Maurits onthoofd op het schavot op het binnenhof in Den Haag.

Johan zijn stoffelijke resten zijn toen begraven in een grafkelder in de aan het Binnenhof gelegen Hofkapel. Een plek waar meerdere prominente figuren uit die tijd begraven werden. Volgens historisch tijdschrift Kroniek (november 2021) is een verzoek van de familie om het lichaam te mogen begraven op een zelfgekozen landgoed door de Staten-Generaal afgewezen. ‘Prins Maurits was beducht voor opstootjes en tumult tijdens de begrafenis. Ook wilde Maurits niet dat het graf zou uitgroeien tot een pelgrimsoord voor zijn politieke tegenstanders.’ Een graf in de hofkapel zou hij goed in de gaten kunnen houden, Maurits woonde namelijk aan het Binnenhof.

Maar liggen zijn overblijfselen nog altijd onder de huidige Eerste Kamer? Of hebben zijn nabestaanden poging gedaan hem te herbegraven?

Over de auteur

Mente Steenbeek

Mente Steenbeek is een Amersfoortse student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze haalt vooral haar plezier uit het schrijven van artikelen en presenteren. Met een breed interesseveld doet ze over veel verschillende thema´s verslag.