FC: ‘De grootste kloof tussen mannen en vrouwen is de zelfverzekerdheidskloof’

FC: ‘De grootste kloof tussen mannen en vrouwen is de zelfverzekerdheidskloof’

Op 2 november zei Kitty Herweijer in een column op het AD, dat de grootste kloof tussen man- en vrouw zat op het gebied van zelfverzekerdheid. In deze column verwees Herweijer naar een onderzoek van het NRC waarin gezegd wordt dat ‘op plekken waar expertise op TV wordt tentoongespreid’ het verschil in de aanwezigheid tussen man en vrouw duidelijk te zien is. Na onderzoek blijkt dat deze claim niet klopt, een zichtbaar verschil bestaat, maar dit is niet de grootste ‘kloof’.

Genderstereotypering
De verschillen tussen man en vrouw zijn vaak een groot onderwerp in de samenleving geweest. Een van de grootste problemen voor vrouwen die op dit moment speelt is ‘genderstereotypering’, aldus onderzoek van Nyenrode Business Universiteit. Volgens dit onderzoek wordt vaak over vrouwen gezegd dat ze minder ‘leiderschapscompetenties’ dan mannelijke collega’s van hen. Daarnaast worden vrouwen die zichzelf wel bewijzen vaak als onaardig gezien, bij mannen zie je dit veel minder.

‘De verschillen tussen man en vrouw worden vaak uitvergroot, er zijn natuurlijk verschillen, maar die zijn er ook omdat we er zelf in geloven’, aldus Liedeke Plate, hoogleraar cultuur en inclusiviteit aan de Radboud Universiteit, met een achtergrond in cultuurwetenschappen en genderstudies. ‘Omdat iedereen ook gelooft in deze verschillen gaan we ons er ook naar gedragen, dat reproduceert, creëert en versterkt ook deze verschillen’, voegt Plate toe.

Zelfbeeld
Volgens een onderzoek van Cornell University schatten mannen hun kwaliteiten vaak hoger in dan dat ze eigenlijk zijn. Voor vrouwen is vaak het omgekeerde waar, zij onderwaarderen hun kwaliteiten vaker. Het eerder benoemde onderzoek van de Nyenrode Business Universiteit geeft ook aan dat het zelfbeeld voor veel vrouwen een barrière kan zijn met betrekking tot loopbaanvoorkeuren. Vrouwen hebben vaker barrières buiten het werk die ook een rol spelen, bijvoorbeeld organisatiecultuur, maar ook de werk-gezin balans.

Dit is een van de andere redenen waarom vrouwen minder vaak in expert-rollen op TV verschijnen, in veel velden zijn er meer mannen met expertise of met hogere functies. Dit verklaart ook waarom zij minder vaak als ‘experts’ worden uitgenodigd.

‘Het is heel moeilijk om zulke dingen te vergelijken. Sommige mannen verschillen echt niet van sommige vrouwen’, aldus Plate. Toch is er wel een verschil te zien als je naar het grote plaatje kijkt: ‘als je naar het gemiddelde van alle mannen en vrouwen kijkt, is er wel een verschil in hoe hoog het zelfvertrouwen ligt, maar dit is absoluut niet de grootste kloof tussen man en vrouw’, voegt Plate toe.

Conclusie
Mannen en vrouwen verschillen zeker van elkaar, maar deze verschillen zijn kleiner dan we denken. Deze verschillen worden vaak groter gemaakt door gender stereotypering, zelfverzekerdheid valt hier ook onder. Men heeft ideeën in zijn hoofd over wat verschilt tussen man en vrouw en gedraagt zich hier ook naar. Voor de mens is dat een bevestiging, terwijl het niet altijd waar is. Als je kijkt naar het verschil in zelfverzekerdheid is er absoluut een verschil te zien als je kijkt naar het gemiddelde, maar veel mannen en vrouwen verschillen heel weinig op dit vlak. Daarom is dit niet de grootste kloof tussen man- en vrouw, alhoewel een kloof zeker bestaat.

Over de auteur

Eduard van den Brink

Eduard van den Brink (2003) heeft passie voor sport, nieuwe media, muziek en maatschappelijke discussies over bijvoorbeeld klimaat. Hierdoor heeft hij voor de school van journalistiek gekozen, om als mens door te groeien en zijn interesses achterna te gaan. Eduard heeft dromen om in het buitenland journalistiek uit te voeren.