Rohingya-moslims in Myanmar: een schreeuw zonder volume

Rohingya-moslims in Myanmar: een schreeuw zonder volume

Geschreven door: Tim Lutters

MYANMAR – De Rohingya, een etnische minderheidsgroep van moslims die eeuwenlang in het overwegend boeddhistische Myanmar hebben geleefd, bevinden zich in een erbarmelijke situatie van ontkenning van basisrechten en bescherming. Ondanks hun langdurige aanwezigheid in het land worden de Rohingya niet erkend als een officiële etnische groep en zijn ze sinds 1982 staatloos. De UNHCR, de internationale vluchtelingenorganisatie, spreekt van de grootste staatloze bevolking ter wereld.

Voor de Rohingya-families betekent dit een leven van constante onzekerheid en kwetsbaarheid. Ze worden beroofd van basisrechten en zijn bijzonder vatbaar voor uitbuiting, seksueel en op gender gebaseerd geweld, en misbruik. Michiel Maas, van 2001 tot 2019 correspondent voor Zuidoost-Azië voor de NOS, spreekt van de Rohingya als een volk zonder stem, waarbij ze worden gemarginaliseerd en overal waar ze gaan worden afgewezen.

2017

Het jaar 2017 markeerde een dieptepunt in het lijden van de Rohingya. Gewapende aanvallen, grootschalig geweld en ernstige schendingen van de mensenrechten dwongen duizenden Rohingya om hun huizen in de Rakhine-staat van Myanmar te ontvluchten. Velen doorstonden dagenlange tochten door gevaarlijke jungles en waagden gevaarlijke zeereizen over de Golf van Bengalen om veiligheid te vinden in Bangladesh.

Meer dan 960.000 mensen vonden uiteindelijk een toevlucht in Bangladesh, waarvan het merendeel nu leeft in Cox Bazar – de locatie van ‘s werelds grootste vluchtelingenkamp. Desondanks blijven de uitdagingen voor de Rohingya bestaan. Maas beschrijft de erbarmelijke omstandigheden in Cox Bazaar waarmee de Rohingya worden geconfronteerd: “Aangestichte branden door bendes van buitenaf, verkrachtingen en een gebrek aan medische zorg blijven aan de orde van de dag.”

Ondanks internationale veroordelingen en oproepen tot actie blijven de Rohingya strijden voor erkenning, bescherming en een betere toekomst. Volgens de VN is er een tekort van 260 miljoen euro om middelen te verstrekken en vitale hulp te bieden in de komende drie maanden.

”U luistert naar een reportage waarin ik spreek met Bram Peeters, als onderzoeker 2,5 jaar woonachtig geweest in Myanmar en Mohamed Eleyas Rohingya sinds 2017 woonachtig in Nederland.”

Over de auteur

Tim Lutters

Hey Hallo! Ik ben Tim Lutters. 21 jaar geleden geboren in Utrecht, maar woon al 15 jaar met mijn moeder, zusje en Springer Spaniël (Bibs) in het meest gemiddelde dorp van Brabant, Boxtel. Ik heb een obsessieve belangstelling voor boeken en muziek. Ook Ik schrijf graag en ben in het weekend graag in een zwetende zaal van een of ander poppodia. Verder produceer ik op de donderdagavond en de zaterdagochtend een radioprogramma.