Wie er overblijven: de nabestaanden bij zelfdoding

Wie er overblijven: de nabestaanden bij zelfdoding

Begin deze maand heeft er in de Tweede Kamer een debat plaatsgevonden over een initiatiefwet waarin wordt vastgelegd dat het kabinet verantwoordelijk is voor beleid dat zelfdoding moet voorkomen en tegengaan. Deze wet zou de overheid verplichten tot suïcidepreventie, wat formeel wordt vastgelegd in de Wet publieke gezondheid. Ook zullen gemeenten een taak krijgen en ontvangen zij geld om zelf een invulling te geven aan het voorkomen van zelfdodingen, en wordt het bestaan van een gratis hulplijn (113) wettelijk vastgelegd.

Jaarlijks proberen tienduizenden mensen in Nederland een einde aan hun leven te maken. Dat komt neer op meer dan vijf suïcides per dag. Vooral onder jongeren blijft het aantal suïcides stijgen. Dit blijkt uit cijfers van CANS (De Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie). Tussen 2013 en 2023 nam het aantal suïcides in de leeftijdsgroep tot dertig jaar met 16,8% toe. Patti en Marlise hebben allebei een dierbare in deze groep verloren aan zelfdoding.

Beiden hebben zij te maken gehad met veel onbegrip. Om die reden heeft Patti een eigen online platform opgericht, een jaar nadat haar zoon overleed. Dit platform, genaamd Toenwashetstil, verwijst naar de periode die volgt na de uitvaart. ‘Gelijk na het overlijden schiet je in de regelstand. Je bent druk met het verzorgen van de uitvaart en je kan rekenen op heel veel steun. Maar als dat eenmaal achter de rug is komt eigenlijk pas de echte klap, terwijl contacten langzaam wegsijpelen. Het wordt letterlijk stil.’

Op haar website heeft ze vanaf het begin geblogd en staat ook veel andere informatie. Dit platform is ontstaan uit een behoefte van herkenning. Ze bleef zitten met vragen over het rouwproces waar ze geen antwoorden op kon vinden. Na verloop van tijd merkte ze dat ze met haar site volwassenen bereikte, maar amper jongeren. Samen met haar kinderen heeft ze toen Stilgeweest opgericht, een stichting die zich met name richt op verhalen voor en door jongeren.

Over de auteur

Mente Steenbeek

Mente Steenbeek is een Amersfoortse student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze haalt vooral haar plezier uit het schrijven van artikelen en presenteren. Met een breed interesseveld doet ze over veel verschillende thema´s verslag.