Duurzaam schoeisel: afdankertje krijgt een tweede leven

Duurzaam schoeisel: afdankertje krijgt een tweede leven

In februari van dit jaar opende refurbish-schoenenwinkel 95percent zijn deuren in Amersfoort. Merkschoenen worden opgeknapt en krijgen opnieuw een kans zich aan een nieuwe eigenaar te verbinden. Hoe gaat dat eraan toe? Welke weg heeft een refurbished schoen afgelegd? 

Een tweede leven
‘Het huidige gedachtegoed binnen 95percent draait om het bieden van een duurzaam en goedkoper alternatief aan de klant’, zo verteld Daan van Engelen, eigenaar van 95percent. De schoenen worden door 95percent opgekocht bij verschillende filialen die topmerkschoenen in de verkoop hebben staan. De schoenen die kwalitatief gezien nog in goede staat verkeren, maar kleine gebreken vertonen (denk aan: een kapotte zool of een loszittende naad) en daarmee behoren tot de zogeheten klachtparen worden door De Schoenmakers in Enschede, aangesloten bij 95percent, opgeknapt en opgelapt. In de fysieke winkel in Amersfoort worden de paren praktisch als nieuw verkocht. Daar de paren normaal gesproken op de schoothoop belanden, krijgen ze dankzij een concept als dit een tweede leven.

Maatschap
De samenwerking tussen de moederonderneming en De Schoenmakers maakt het concept anders dan gewoonlijk, waarin niet alleen duurzaamheid een rol speelt, maar ook gezorgd wordt voor meer werkgelegenheid. Het oude schoenambacht kreeg bij de betrokken schoenmaker een opleving. Voordat het bedrijf in februari in zee ging met 95percent bestond de zaak nog enkel uit twee schoenmakers van beroep. Nu telt het Enschedese gezelschap zeven man. Hoe hier de schoenen terechtkomen en waar de schoenmakers op moeten letten, zie je onderstaande video.

In de volgende reportage gaat onze verslaggever Sam Omlo op pad in onder meer Amersfoort en Enschede. Welke weg legt een refurbished schoen eigenlijk af? Wij zochten het voor je uit!

Over de auteur

Sam Omlo

Sam Omlo (22) is student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij brengt mensen samen door maatschappelijke onderwerpen voor eenieder relevant te houden. Zijn voornaamste doel is om het bewustzijn van de Nederlander te vergroten. ‘Waar mensen de handen ineenslaan, ontstaat begrip voor elkaar.’