Steeds meer vrouwelijke sporters moeten revalideren door kruisbandblessure

Steeds meer vrouwelijke sporters moeten revalideren door kruisbandblessure

(Top)sportrevalidatiecentrum Orec te Hilversum

 

De meest bekende sporten zijn misschien dan wel voetbal en hockey, maar ook andere sporten zoals volleybal zijn enorm populair bij vrouwelijke sporters. Vrouwen spelen op hogere niveaus dan voorheen, maar dit levert ook nare blessures op, zoals het afscheuren van de voorste kruisband. Ook bij mannen is dit een veelvoorkomende blessure, maar bij vrouwen is de kans op een kruisbandblessure groter dan bij de heren.

 

Meer kruisbandblessures bij vrouwelijke (top)sporters

Peter Eppinga, sportfysiotherapeut en bewegingswetenschapper met specifieke interesse voor het gedeelte Return tot Sport na letsel bij MCZ Centrum Groningen verklaart waarom we de kruisbandblessures juist nu meer zien voorkomen bij dames. ‘Vrouwen hebben een vergrote kans op het oplopen van een VKB ruptuur. We zien de blessures vaker terugkomen, omdat steeds meer vrouwen op hoog niveau sporten’. Ook is het vrouwelijke lichaam anders dan het mannelijke lichaam.

Biomechanische en hormonale factoren zijn onderzocht maar er is nog veel onderzoek nodig om dit verschil te verklaren. Het ongevalsmechanisme bij vrouwen verschilt en anatomische variatie geven de vrouwen een vergrote kans op het oplopen van deze blessure. Hormonale factoren (endogeneus en exogeneus) spelen een rol in de laxiteit van de kruisband en hebben ook een invloed.

Cyclops

De 20-jarige volleybalster Ilse Veerman liep in september ook een kruisbandblessure op, maar tijdens haar revalidatieproces kreeg ze te horen dat er bij haar sprake was van een cyclops, een afwijking van de genezing waardoor teveel littekenweefsel aan de voorzijde van de kruisband wordt aangemaakt. Dit heeft bij Veerman ervoor gezorgd dat ze opnieuw onder het mes moest in februari en nu nog steeds herstellende is.

Audio-reportage door: Steve Schmitz

Over de auteur

Steve Schmitz

Mijn naam is Steve Schmitz (2003) en ik kom uit het Zeeuwse Goes. Ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht omdat ik een passie voor het vak heb en het leuk vind verhalen te schrijven. Sinds kleins af aan hou ik van sport en na de studie wil ik mij gaan richten op de sportjournalistiek en daar een carrière in maken.