Amnesty voert actie voor wet seksueel misbruik

Amnesty voert actie voor wet seksueel misbruik

Afgelopen dinsdag 19 maart voerde de Eerste Kamer een debat over de wet seksueel misdrijf. Amnesty International voerde in Nederland al 4 jaar lang actie met de campagne #LetsTalkAboutYes om de wet te laten aanpassen. Ook was de organisatie aanwezig bij het debat om nogmaals te benadrukken waarom het van belang is om de wet aan te passen.

De wet was namelijk zo opgesteld dat er alleen een straf voor verkrachting opgelegd kon worden als er aangetoond kon worden dat er sprake is van dwang. Volgens Amnesty is dit in strijd met mensenrechten, wat de reden is voor hun campagne.

De Eerste Kamer heeft bij hoge uitzondering tijdens het debat al gestemd over de invoering van de wet. Al eerder stemde de meerderheid in de Tweede Kamer in, hetzelfde gebeurde afgelopen dinsdag ook in de Eerste Kamer. De wet zal daarom aangepast worden wat ervoor zorgt dat slachtoffers van seksueel misbruik nu strafrechtelijk beter beschermd kunnen worden. Slachtoffers kunnen nu namelijk eerder aangifte doen van verkrachting of aanranding, omdat de wet nu zo is opgesteld dat er sprake is van verkrachting of aanranding als er geen wederzijdse instemming (consent) is en iemand weet dat de ander niet wil, en toch doorgaat.

Het aantonen van dwang is nu dus geen vereiste meer, maar wel een verzwarende factor voor een veroordeling (Ministerie van Justitie en Veiligheid, 2024). Duidelijke signalen van een ontbrekende wil worden nu vastgelegd in de wet als bijvoorbeeld verbaal een signaal geven, maar ook non-verbaal, afhoudend gedrag of een passieve houding. Hiervoor kun je denken aan het bevriezen van het lichaam, zoals bij 70% van de slachtoffers gebeurd.

Ook is in de nieuwe wet opgesteld dat verkrachting niet kan verjaren, waardoor het voor slachtoffers mogelijk is om op ieder moment aangifte te doen.

Verslaggever Femke Eelderink sprak met Amnesty tijdens de actie en een van de slachtoffers van de actiegroep die ook aanwezig was tijdens de actie.

Over de auteur

Femke Eelderink

Mijn naam is Femke Eelderink, ik zet me in om taboes te doorbreken en maatschappelijke onderwerpen aan het licht te brengen, dit doe ik momenteel met veel plezier voor de omroep OnAir.