Factcheck; natuurwijn is niet de oplossing tegen een kater

Factcheck; natuurwijn is niet de oplossing tegen een kater

Het is midden november, voor natuurwijnboeren een drukke maand want de druivenoogst is net binnengehaald e het is dus weer tijd om aan het wijn maak proces te beginnen. Natuurwijn is in de laatste jaren een ontzettend opkomend fenomeen en de populariteit blijft groeien. Vooral ook omdat het beter is voor de natuur maar er gaat ook de claim rond dat het beter zou zijn voor jou eigen gezondheid. In een dit artikel van The Daily Dutch natuurwijn staat ‘Het drinken van natuurwijn is beter voor je lever’ In het stukje onder deze quote staat dat je hierdoor minder snel een kater krijgt.  

Deze claim is een flink discussiepunt onder vinologen. Krijg je nou wel of geen kater van natuurwijn. Om dit te kunnen begrijpen moet je eerst weten wat natuurwijn nou precies is. Er is geen bescherming op de naam natuurwijn. Dat betekent dat in theorie elke wijn zich natuurwijn kan noemen. Natuurwijn is een wijn die eigenlijk gemaakt is zoals ze dat vroeger deden. Verteld Vleck wijnen Utrecht. Volgens de Gall&Gall is natuurwijn een product dat zich aan een paar regels moet voldoen. Het moet namelijk gemaakt zijn van druiven die met de hand geplukt zijn en ze moeten biodynamisch of biologisch verbouwd zijn. Verder mag de zuurtegraad van de wijn niet worden aangepast en mag er geen extra smaak worden toegevoegd aan de wijn. De wijnmaker mag daarbij alleen gebruik maken van wilde gisten, dit zijn gisten die aanwezig zijn op de druif zelf en die spontaan zorgen voor de gisting van het druivensap. Tot slot mag er bij het telen van druiven geen gebruik gemaakt worden van kunstmest herbiciden en permiciden.  

Voor de kater is vooral het stofje Sulfiet belangrijk. Sulfiet is volgens Osteria Michele een verzamelnaam voor allerlei soorten zwavel. Dat zwavel wordt dan verbrandt en doordat het zwavel een natuurlijk mineraal is ontstaat er dan zwaveldioxide. Als dit zwaveldioxide verbonden wordt met water krijg je sulfiet in een poedervorm. Volgens Gezondheid.be is dit sulfiet in heel veel producten terug te vinden, in onder andere chips, koekjes, fruitsap en dus ook in wijn. Het werd vroeger ook gebruikt in vlees maar dat is in 1998 verboden maar in wijn is het nog veel te vinden. Problemen met de stof sulfiet in wijn zijn er wel degelijk. Volgens schatting van Het voedingscentrum zijn er zo een 0.05- 3.4% van de Nederlanders allergisch voor sulfiet. De mensen die gevoelig zijn voor deze stof kunnen klachten ervaren zoals huiduitslag, jeuk en niezen. Je hoeft niet allergisch te zijn voor Sulfiet om er gevoelig voor te zijn. Bij gevoeligheid van deze stof kunnen er klachten ervaren worden zoals bijvoorbeeld hoofdpijn en misselijkheid maar dit is volgens gezondheid.be niet waar de basis van een kater ligt. Wat volgens hun wel de oorzaak van een kater is ligt bij overmatig gebruik van alcohol die afbreekt tot acetaldehyde en bij een aantal amines die in de wijn aanwezig zijn. 

Toch verteld wijnwinkel Vleck Utrecht mij dat er ‘afhankelijk van hoeveel chemische stoffen er worden toegevoegd aan conventionele wijn is natuurwijn gezonder. Het lichaam hoeft minder niet lichaamseigen stoffen af te breken wat maakt dat de kater vaak ook minder is. Maar wijn conventioneel of natuurlijk geproduceerd de grootste ‘giftige stof’ die erin zit blijft natuurlijk alcohol.’ Ook natuurwijnboer en bioloog Chris Pelzer die verteld mij dat ‘de grootste oorzaker van een kater alcohol is. Hier zitten nog wel dezelfde limieten van in natuurwijn dus zal de kater bij natuurwijn even groot zijn als bij dat van alle andere wijn.’ Natuurwijnboer Chris adverteerd dus ook niet met dat hun wijn geen kater zou veroorzaken.  

In conclusie voorkom je met natuurwijn dus niet een kater. De kater komt namelijk toch echt door alcohol en dat blijft in natuurwijn zitten. Wel kan het dus volgens wijnwinkel Vleck Utrecht wel iets helpen, maar voorkomen doe je het nooit. Het blijft dus bij het oude medicijn van lekker veel water drinken en dan toch maar weer een brakke zaterdagochtend.  

Over de auteur

Froukje Idema

Froukje Idema (2004) is een journalistiek student aan de hogeschool Utrecht. Ze is erg geïnteresseerd in het vak en heeft een breed interesse veld. Ook vind ze het interessant om maatschappelijke discussies op de voet te volgen. Het liefst zou ze de onderzoeksjournalistiek ingaan.