Glow festivial eindhoven: ‘futures of glow’

Glow festivial eindhoven: ‘futures of glow’

Deze week is het GLOW Festival in Eindhoven. Door de stad is er een route van ongeveer 5 kilometer te bewandelen, waar tussendoor lichtkunst te zien is. Het thema van dit jaar is de beat. GLOW beschrijft de beat als: ‘Hij registreert én dirigeert het ritme van een stad, de dynamiek tussen de mensen die er wonen en het leven dat zij delen.’

‘Wat dit jaar anders is dan voorgaande jaren, is dat we nog meer kunstwerken hebben die vanuit de stad zijn bedacht en ontwikkeld door lichtkunstenaars. Hierdoor kunnen we nog meer het verhaal van de stad vertellen. Ook zijn er meer interactieve kunstwerken,’ vertelt Ralf van Lieshout, communicatie bij GLOW. Voorbeelden van deze interactieve kunstwerken zijn ‘Where Are We Going?’, waarbij je zelf met het licht kunt spelen door middel van je smartphone. Verder is het kunstwerk ‘Futures of Glow’ interactief. Hier kun je door een druk op de knop zelf kiezen wat je wilt projecteren op een gebouw.

Futures of GLOW? - Fontys ICT

Bron: Where are we going, Bart van Overbeeke en Futures of Glow, Bart van Overbeeke

Bij een aantal van de kunstwerken wordt deepfake en kunstmatige intelligentie gebruikt, zoals ook bij het eerder genoemde kunstwerk ‘Futures of Glow’. Hierbij heeft het studententeam van Fontys ICT Delta een lichtkunstwerk gemaakt. Maar zorgt dit er niet voor dat de creativiteit vermindert? ‘Ik denk dat de AI iets unieks maakt, maar het is nooit hetzelfde als menselijke kunst,’ aldus Jasper van den Reinacker, teamlid van het Fontys ICT Delta studententeam. In de toekomst zullen er meer kunstwerken komen met deepfake en AI, maar de organisatie wil genoeg variatie tussen de kunstwerken zodat niet alles hetzelfde wordt.

Een van de uitblinkers van GLOW is ‘Grand Mix’. Hierbij kunnen mensen op het plein eeuwenoude gezichten uit de collectie van het Rijksmuseum bezichtigen. Je kunt dan bijvoorbeeld Napoleon Bonaparte zien zingen en Vincent van Gogh zien dansen. Dit alles samen met een sound- en lichtshow. Het GLOW Festival is tot en met zaterdag 18 november te zien.

Bron: Grand Mix, Bart van Overbeeke

Ben je benieuwd geworden naar een interactief kunstwerk? Bekijk dan de videoreportage over het lichtkunstwerk ‘Futures of Glow’, met daarin Ralf en Jasper.

Over de auteur

Anne-Fleur Berkel

Fleur(2005) woont in een klein dorpje genaamd Achterberg. Fleur is erg creatief en haar hobby’s zijn dan ook in deze hoek. Haar hobby’s zijn schilderen, tekenen, dansen, koken en bakken. Ook is ze erg muzikaal en bespeelt zij de bas gitaar. De reden waarom Fleur gekozen heeft voor journalistiek is omdat zij zoals eerder genoemd erg creatief is en er van houdt om te presenteren. Later wilt zij graag voor de camera staan om nieuwspresentatrice te worden. Ook lijkt het haar wellicht wel wat om in de richting van de politiek te gaan.