Factcheck: Zorgt slapen met een dicht getapete mond voor meer testosteron productie?

Factcheck: Zorgt slapen met een dicht getapete mond voor meer testosteron productie?

Slapen (foto: pexels)

De redactie van On Air controleert wekelijks berichten of uitspraken en de mate van betrouwbaarheid daarvan. Deze week geldt dat voor de uitspraak te lezen op Manly: ‘Slapen met dicht getapete mond verhoogt je testosteron levels’. In het artikel wordt beweerd dat er tal van voordelen zijn over het slapen met mond tape, een daarvan is de verhoging van het testosteron level. In hoeverre klopt dat? Na onderzoek over dit onderwerp blijkt dat deze claim te kort door de bocht is en dus niet waar. 

De aanleiding waarom het onderwerp slapen met een dichtgeplakte mond opspeelt is het feit dat verschillende topsporters en influencers openbaar hebben toegegeven gebruik te maken van deze zogenaamde ‘mouth taping’. De mond afplakken om fitter te worden en zo betere prestaties te leveren daar draait het in de basis om. Deze trend is op dit moment zeer populair en gaat volop rond op sociale media. Recent heeft topvoetballer Erling Haaland in een podcast toegegeven ‘s nachts te slapen met een speciale mondtape, en dat is nog maar een van de vele voorbeelden. Maar is dit wel zo en zitten er dan echt geen gevaren aan het slapen met mondtape?

Ademhaling 

Om te begrijpen waar het voordeel van slapen met mondtape mogelijk in kan zitten is het eerst van belang te weten wat het verschil is tussen mond en neusademhaling. Het ademen door de mond is vaak gemakkelijker dan door de neus. Mensen zijn sneller geneigd te ademen door de mond, omdat hier meer lucht tegelijkertijd naar binnen kan. Echter ben je er meer bij gebaat zo veel mogelijk door de neus te blijven ademen.

De neus werkt namelijk als een soort filter. Dat komt onder andere door de bouw van de neus en de neusharen. Deze filteren als het ware stofdeeltjes, virussen en bacteriën. Door de neus ademen heeft daardoor ook effect op de weerstand. Daarnaast zorgt neusademhaling ervoor dat er minder energie wordt verspild in het lichaam.

De neus heeft zoals bekend twee kleine gaatjes, die zijn gemaakt om net genoeg door te kunnen ademen. Bij elke uitademing door de neus adem je een kleinere hoeveelheid koolzuurgas uit dan wanneer je dit via je mond doet. Je houdt dus meer koolzuurgas in je door via de neus uit te ademen. Koolzuurgas is een belangrijk gas dat in een bepaalde mate in het bloed aanwezig moet zijn om zuurstof af te staan aan cellen in het lichaam. Het komt er dus op neer dat hoe rustiger je ademhaling is, hoe meer zuurstof er beschikbaar is in het bloed. Dat leidt dat weer tot betere prestaties, een fitter gevoel en dus meer energie in het lichaam. Dit is dus een van de redenen waarom vooral topsporters steeds vaker mondtape gebruiken. Maar geldt dit ook voor de mate van het testosteron level?

De claim

In de claim draait het dus vooral om de verhoging van het testosteron. Maar wat is dit eigenlijk? Kort gezegd is het een van de belangrijkste mannelijke geslachtshormonen. Vrouwen hebben ook testosteron in het lichaam, maar in veel mindere mate dan mannen. Testosteron is verantwoordelijk voor alle dingen die veranderen in het lichaam tijdens de pubertijd. Daarnaast is het een hormoon dat de spierontwikkeling positief beïnvloedt. Een tekort aan slaap en veel stress zorgen ervoor dat de productie van cortisol toeneemt. Dit hormoon blokkeert de testosteronproductie. Dit toont dus aan dat er een link is tussen de slaapkwaliteit, hoe positiever hoe beter voor de productie van het testosteron hormoon. De vraag die rest, ‘zorgt het dicht tapen van je mond voor verhoging van je testosteron levels?’.

Hoe zit het

Josien van Putten, ademcoach vond het nogal stellig om de link tussen het gebruik van mondtape en de verhoging van het testosteron hormoon in de slaap te erkennen. ‘Ik durf niet te zeggen of dit wetenschappelijk onderbouwd is’, aldus Josien. Waar het allemaal om draait tijdens de slaap is hoe lager de hartslag in de nacht is, des te beter is de HRV. Hieronder wordt de ‘Heart Rate Variability’ verstaan. Dit staat voor de variatie binnen je hartslagen en zegt veel over je fysiologie, stressniveaus en herstel, legt Josien uit.

‘In zijn algemeenheid zie ik zelf veel positieve reacties op het gebruik van mondtape. Het is per persoon verschillend hoe je erop reageert. Voor de duiding van het onderwerp is het heel interessant om te weten dat doordat de mens steeds minder is gaan kauwen de kaken steeds zwakker zijn geworden. Dit heeft een direct gevolg op de ademhaling, want hoe kleiner de kaken, hoe kleiner het gezicht, waardoor er minder ruimte is voor het ademhalingssysteem’, aldus Josien.

Volgens Josien zijn veel mensen gestrester dan ooit door een gehele dag heen. ‘Dit komt in mijn ogen door de huidige 24-uurs maatschappij waarin we leven. Dit past fysiologisch gezien helemaal niet bij ons lichaam en brengt dus ook de nodige negatieve gevolgen met zich mee’.

‘Als je meer stress hebt in je lichaam ga je meestal hoog in de borst ademhalen. Dit doe je overdag bewust en ‘s nachts gaat dit automatisch onbewust zo door. Dit is direct te koppelen aan de mondademhaling. Door dus je mond te tapen wordt je gedwongen door de neus te ademen. Neusademhaling is veel gezonder en effectiever voor het systeem in het lichaam. Veel mensen zijn dus meer gestrest door de huidige samenleving die constant maar doordraait, deze stress hangt samen met een overactieve mond ademhaling’, licht Josien toe.

Dennis Kox, KNO-arts plaatst een kanttekening bij het gebruiken van een mondtape tijdens het slapen. ‘Ik weet niet of het slecht is, maar ik denk dat je heel onrustig slaapt met een afgeplakt mond’, licht hij toe.

‘Het is een feit dat het altijd beter is om door de neus te ademen. Als je tijdens het slapen niet door je neus ademhaalt komt dit vaak doordat het overdag ook niet zo gaat, daar begint het vaak mee. Het kan echter ook zijn dat er iets aan de hand is in je neus waardoor je door je mond gaat ademhalen. Denk aan allergieën of andere problemen. In mijn optiek is het dan niet de oplossing om de mond dicht te plakken, maar om na te denken waarom je niet goed door je neus ademhaalt.

‘Het is wel zo dat er mensen in KNO-klinieken komen omdat ze niet door hun neus kunnen ademhalen, dat is een klacht die veel voorkomt. Als je dat probleem oplost moeten mensen weer gaan leren door hun neus te gaan ademhalen. Het helpt dan niet zo heel erg om een pleister op je mond te plakken, maar meer om overdag te gaan leren door je neus te ademen. Als je het jezelf eenmaal overdag hebt aangeleerd ga je het ‘s nachts ook doen’, aldus Dennis.

Conclusie

De mate van de slaapkwaliteit, oftewel een goede nachtrust heeft een directe link met de mate waarin je testosteron wordt verhoogd. Als je te weinig slaapt, of niet goed diep slaapt, vermindert dat je aanmaak van het hormoon testosteron.

Het slapen met een mond tape is een optie om bewust te letten op de ademhaling door de neus. Dit heeft dan weer verschillende effecten ten opzichte van door de mond ademen. Echter is het niet zo dat ieder persoon die met een dicht getapte mond zal slapen daar beter door slaapt. De uitspraak dat slapen met een dicht getapte mond je testosteron levels verhoogd is daarom niet waar, want dit verschilt enorm per persoon. De link tussen slapen met tape op de mond en daardoor de verhoging van het testosteron hormoon is te kort door de bocht. Het gaat in de kern om het feit dat een betere slaapkwaliteit zorgt voor een hogere productie van testosteron.

Over de auteur

Rick de Ruijgt

Rick de Ruijgt (2001) is student aan de Hogeschool van Utrecht. Hier studeert hij bedrijfskunde, nu in combinatie met de opleiding journalistiek. In zijn vrije tijd is Rick een fervent sporter (schaatsen, wielrennen).