Kunstwerken Frans Hals terug in Nederland

Kunstwerken Frans Hals terug in Nederland

Een van de kunstwerken van Frans Hals die te zien is in het Rijksmuseum

AMSTERDAM – Op dinsdag 13 februari vond de persvoorbezichtiging van de Frans Hals tentoonstelling plaats in het Rijksmuseum. (Inter)nationale journalisten mochten deze bijeenkomst bijwonen en konden als een van de eersten de kunstwerken van de Haarlemse kunstenaar bewonderen. Ook konden er interviews af worden genomen met onder meer de directeur van het Amsterdamse museum, Taco Dibbits.

De in Antwerpen geboren Frans Hals is misschien wel Nederlands meest bekende kunstschilder van de Gouden Eeuw. Uit het enorme oeuvre van Frans Hals is een selectie van om en nabij 50 kunstwerken gemaakt voor deze tentoonstelling. Deze bestaat voor een deel uit werken die altijd al in het museum gehangen hebben, maar dat geld niet voor allen. Dat de kunstwerken van Frans Hals in het Rijksmuseum te bezichtigen zijn gedurende de periode van 16 februari tot 9 juni is vrij uniek, gezien het feit dat veel van zijn werk normaliter hangt in andere musea, zoals in Londen, Berlijn of in Parijs.

De lachende cavalier’ wordt gezien als het bekendste kunstwerk van de Haarlemse kunstenaar, maar om dit werk hier in Nederland te krijgen was geen gemakkelijke optie. Het werk uit de Wallace Collection is normaliter in Londen te zien, maar na maanden overleg tussen het Nederlandse en Engelse museum kwam er een compromis en heeft het kunstwerk haar reis naar ons land afgelegd. Vanaf vrijdag is het kunstwerk sinds 1870 voor het eerst weer te zien in Nederland.

De stijl van Frans Hals, bestaand uit zowel los als levendig, centraal staan in de tentoonstelling. Hij heeft een unieke stijl en dit gaf hem een goede reputatie en daardoor werd hij zelfs gezien als de voorloper van het impressionisme.

Audio door: Steve Schmitz

Over de auteur

Steve Schmitz

Mijn naam is Steve Schmitz (2003) en ik kom uit het Zeeuwse Goes. Ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht omdat ik een passie voor het vak heb en het leuk vind verhalen te schrijven. Sinds kleins af aan hou ik van sport en na de studie wil ik mij gaan richten op de sportjournalistiek en daar een carrière in maken.