FACTCHECK: Pro-life organisatie Schreeuw om Leven toont misleidende informatie over embryo

FACTCHECK: Pro-life organisatie Schreeuw om Leven toont misleidende informatie over embryo

Schreeuw om Leven post wekelijks het Baby Olivia project op Instagram, ontwikkeld door Live Action. Dit zijn geanimeerde weergaves van het ontstaan van een zwangerschap vanaf de bevruchting. Bij drie weken zou Olivia’s hart beginnen te kloppen, echter klopt dit niet. Volgens deskundige is er op dat moment nog geen hart aanwezig, maar vindt enkel de vorming van het hart- en vaatstelsel plaats.

Schreeuw om Leven is een pro-lifeorganisatie vanuit een christelijk perspectief die streeft naar een samenleving waarin abortus als onnodig en ondenkbaar wordt beschouwd. Als ondersteuning hiervan verstrekken zij informatie over onderwerpen zoals zwangerschap en abortus. De animaties zijn gemaakt door organisatie Live Action; ze hebben wereldwijd een bereik van 6.8 miljoen mensen.

Op 8 februari postte de organisatie een animatie van baby Olivia tijdens de derde week van de zwangerschap. In de post is te lezen dat haar hartje begint te kloppen. Ook zou dit het begin zijn van haar hersenen en spijsverteringsstelsel. Verder zouden in deze week de cellen ontstaan waaruit haar zenuwen, bloed en nieren zullen ontwikkelen.

Klopt dat?

Volgens abortusarts en directrice van het Vrouwen Medisch Centrum, Sandra Kroeze, is de bovenstaande informatie deels misleidend. ‘Wanneer een zaadcel en eicel gaan delen, vormt er eerst een blastocyste. Daarna ontstaan er vliezen, vocht en een embryo. In die embryo ontstaan er verschillende lagen, die gaan zich specialiseren en dan worden die allemaal orgaanstelsel.

Het ene is de hersenen, het andere is de spijsverteringkanaal en zo heb je ook het orgaan hart- en vaatstelsel. Rond die tijd is er helemaal nog geen ‘hartje’, maar het is de aanleg wat het hartje gaat worden. Het heeft namelijk nog ruim vier weken nodig voordat het echt een hartje is. Deze organisatie trekt het dus uit verband en romantiseert de informatie om op mensen hun emotie in te spelen. ‘

Ook hanteert de organisatie een berekeningsmethode die begint bij de bevruchting, in tegenstelling tot de medische wereld, die uitgaat vanaf de laatste menstruatie. Volgens Kroeze kan deze benadering tot meer emotionele betrokkenheid leiden doordat de zwangerschap groter lijkt dan het in werkelijkheid is. ‘Het embryo dat ze laten zien is drie weken oud, maar in de medische wereld is dit een zwangerschap van vijf weken. Ze gebruiken dus niet de termen die een verloskundige of gynaecoloog zouden gebruiken; wat dus voor een vertekend beeld kan zorgen’, legt Kroeze uit. Dus kort samengevat; het embryo is die van een vijf weken oude zwangerschap en niet drie weken.

Op de website van 24baby.nl, waar de artikelen worden samengesteld door een team van deskundigen, wordt duidelijk uiteengezet hoe de ontwikkeling van het embryo verloopt gedurende de zwangerschap.

Conclusie

Schreeuw om Leven, een pro-lifeorganisatie, deelt wekelijks het Baby Olivia-project op Instagram. Deze animatie toont de ontwikkeling van een zwangerschap vanaf de bevruchting, maar bevat incorrecte informatie. Zoals het beweren dat het hart van baby Olivia begint te kloppen in de derde week, terwijl Kroeze aangeeft dat op dat moment alleen de vorming van het hart- en vaatstelsel plaatsvindt. Dit kan als misleidend worden beschouwd en heeft tot doel emoties aan te spreken. Bovendien hanteert de organisatie een berekeningsmethode die begint bij de bevruchting, in tegenstelling tot de medische norm die begint bij de laatste menstruatie, wat kan leiden tot een vertekend beeld van de zwangerschap.

Over de auteur