Factcheck: Aardappelen, groente, vlees binnenkort aardappelen, groente, insecten?

Factcheck: Aardappelen, groente, vlees binnenkort aardappelen, groente, insecten?

‘Je kunt vlees prima vervangen door insecten’, zo luid Omroep Gelderland in een artikel van 30 september. Insecten zijn een veelbelovende vervanging voor vlees, onder andere vanwege hun duurzaamheid. Ze vereisen aanzienlijk minder land, water en voer om te produceren én produceren ook minder broeikasgassen. Maar zijn de voedingswaarden van insecten wel te vergelijken met die van een stuk vlees? Volgens Het onderzoek van Arnold van Huis zijn de verschillen nihil.

Steeds meer mensen zijn op de hoogte van het feit dat veel insecten eetbaar zijn. Maar dat insecten een goede vervanging zijn voor vlees is minder bekend. Ine van der Fels-Klerx is onderzoeker aan de Wageningse Universiteit op het gebied van vlees vervangen door insecten. Zij heeft onlangs een onderzoek gedaan waarin gezinnen in Portugal en Denemarken drie keer per week een vleesvervanger van insecten bereiden. ‘Een aantal gezinnen kregen voedselpakketten die ze bereidde met insectenproducten. Als controle aten er ook een aantal gezinnen onwetend andere gerechten zonder insecten’, zegt Ine.

Voedingswaarden
In 2006 publiceerde Arnold van Huis de scriptie ‘insecten als voedsel’. Hierin schrijft hij over de eetgewoontes van insecten in landen zoals Afrika. Ook duikt hij dieper in de voedingswaarden van insecten. Volgens hem zijn insecten een voedingsbron van hoge kwaliteit, met een overvloed aan eiwitten en een voedingswaarde die vergelijkbaar is met rund- en varkensvlees (met 40 tot 75 gram eiwit per 100 gram drooggewicht). Veel insectensoorten bevatten de essentiële aminozuren zoals aanbevolen in de richtlijnen van de WHO/FAO/UNU, en hun eiwitten zijn zeer goed verteerbaar (met een verteerbaarheid van 70-90%). Het vetgehalte varieert tussen de 8 en 65 gram per 100 gram drooggewicht. Bovendien zijn insecten rijk aan essentiële vetzuren, zoals linolzuur, evenals belangrijke micronutriënten, zoals ijzer en vitamine A, B2 en D. Een bijkomend voordeel is dat insecten een milde smaak hebben, die doet denken aan noten. Het subjectieve aspect van deze smaak kan echter zowel positief als negatief worden ervaren, afhankelijk van de voorkeuren van de consument.

Het hele plaatje
Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn, maar Ine van der Fels-Klerx zegt dat ‘binnenkort’ wel ambitieus is. ‘Als we de consumptie van insecten willen bevorderen moet de prijs van deze producten wel betaalbaar worden. Vlees is afgelopen jaren steeds duurder aan het worden, maar insecten producten blijven duurder’, zegt ze. Ook zijn volgens haar insecten producten nog te ontoegankelijk. ‘Bedrijven in deze sector zijn allemaal nog bezig met opstarten, daardoor zijn er nog niet heel veel winkels die ze bereiken. Als je echt iedere week insecten wilt eten is de keuze niet reuze’, zegt ze met spijt. Als laatste voegt Ine nog toe dat ze wel denkt dat insecten beter een toevoeging dan een vervanging kunnen zijn aan het dieet. Volgens haar kunnen insecten vlees wel volledig vervangen, maar is een gebalanceerd dieet het beste.

Conclusie
Vlees en insecten zijn op veel gebieden qua voedingswaarden hetzelfde. Beide zijn ze eiwitrijk en bevatten ze veel ijzer en vitamines. Dus JA, je kunt vlees in principe wél vervangen voor insecten. Echter adviseert expert Ine van der Fels-Klerx vlees niet volledig te vervangen voor insecten. Volgens haar zitten er in veel soorten vlees namelijk wel belangrijke soorten vetten die je in insecten niet vindt.

Over de auteur

Anna van Pouderoijen

Anna van Pouderoijen (20) is student aan de School voor Journalistiek (HU) in Utrecht. Als beginnend journalist werkt zij voor Onair media.