De veiligheid van Nederlandse kindacteurs op een filmset

De veiligheid van Nederlandse kindacteurs op een filmset

In Amerika kwam recentelijk de documentaire ‘Quit on Set: The Dark Side of Kids TV’ uit. In deze documentaire komen verschillende acteurs aan bod die kind waren toen ze bij Nickelodeon aan het werk waren. Veel van hun hebben hier nare ervaringen aan over gehouden, denk aan intimidatie of seksueel misbruik. Hoe is het in Nederland gesteld met de kindacteurs en hoe wordt hun veiligheid gewaarborgd?

In Nederland zijn hier strikte regels voor opgesteld voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar. Om ervoor te zorgen dat kinderen zich op hun gemak voelen op een set, is het in Nederland gebruikelijk om hiervoor een kinderbegeleider in te huren (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 2024). Deze mensen begeleiden de kinderen tijdens hun werk en zorgen ervoor dat ze zich op hun gemak voelen, ze hun huiswerk maken of zorgen voor spelletjes die ze kunnen spelen tussen hun scene’s door.

Kinderen in Nederland mogen maar drie dagen per week werken, waarvan maar vier uren op een schooldag. Dit maakt dat kindacteurs maar 12 uren per week mogen werken. Om een kind in een productie te laten spelen is het noodzakelijk om een ontheffing aan te vragen (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 2024).

Ook is het in Nederland verplicht voor een ouder of voogd om aanwezig te zijn bij kindacteurs onder de zestien, maar het is niet verplicht om voor hen aanwezig te zijn op de set, dit is de taak van een kinderbegeleider.

Iemand die veel ervaring heeft in dit vak is Petra Dollehoven. Ze was werkzaam voor producties als Mees Kees 5, GTST en werkte mee aan de seizoenen van Oogappels en Soof de Serie. In onze talkshow vertelt ze ons haar ervaringen tijdens dit werk en hoe je ervoor kunt zorgen dat kinderen zich met jou en de filmset op hun gemak voelen.

Bekijk het interview hier:

Over de auteur

Femke Eelderink

Mijn naam is Femke Eelderink, ik zet me in om taboes te doorbreken en maatschappelijke onderwerpen aan het licht te brengen, dit doe ik momenteel met veel plezier voor de omroep OnAir.