Het mysterie van Cryptiden

Het mysterie van Cryptiden

Een schaduw in het water of een schim in het bos, de wereld zit vol mysteries die nog niet door de wetenschap ontdekt is. Zo zijn er verschillende mensen die beweren dieren of monster te hebben gezien, waar geen concreet bewijs voor is, zoals de Yeti of de Kraken. Deze wezens worden cryptids genoemd.

In 1938 vertrok een Duitse expeditie naar Tibet, onder leiding van bioloog en Untersturmführer Ernst Schäfer. Het doel van deze expeditie was om de harige voorouder van het Arische ras te vangen. Een jaar later keerde hij terug naar huis met 3300 dode vogels en een paar afgeschoten beren, maar geen yeti. Toen de nazi’s op jacht gingen naar de voorouder was er nog geen vaste naam voor dit vakgebied. Pas in de jaren na de Tweede Wereldoorlog kreeg de studie naar het zoeken van verborgen beesten een naam: cryptozoölogie. Deze studie gelooft dat er mysterieuze wezens zouden zijn die zich schuilhouden voor de mens. Amateurs en wetenschappers gaan op zoek naar cryptiden, waarvan het bestaan wordt beschreven door plaatselijke bewoners in verhalen en legenden.

Er zijn verschillende kroonjuwelen van de cryptozoölogie zoals de verschrikkelijke sneeuwman en het Loch Ness monster. Maar ook de sasquatch, beter bekend als bigfoot is een bekende naam. Bigfoot is een mensachtige aap die voor het eerste beschreven werd door lokale indianenstammen, maar tegenwoordig gespot wordt in de bossen van Noord-Amerika en Canada. Cryptids komen in verschillende soorten voor. Zoals de jackalope, een konijn met een gewei dat zich schuilhoudt in de wildernis van Wyoming. Of de orang pendek, een aapachtige bosgeest die al sinds de koloniale tijd op Sumatra wordt gezien.

Omdat er geen concreet bewijs gevonden is van deze cryptids in levenden lijve of weliswaar dood bestaat ze niet. Maar als dat wél gevonden wordt, dan bestaat ze wel. Vooralsnog bestaat het tegelijkertijd wel én niet.

In de video hieronder gaat verslaggever Jasmijn Hinfelaar in gesprek met paleontoloog John de Vos over hoe hij in aanraking is gekomen met de Ebu Gogo en antropoloog Jet Bakels over cryptids.

Over de auteur

Jasmijn Hinfelaar

Jasmijn Hinfelaar is 21 jaar oud en komt uit Zeist. Ze is tweedejaars journalistiek student en heeft hiervoor MHBO journalistiek en communicatie gevolgd. Jasmijn vindt het leuk om in haar vrije tijd te lezen, te schrijven en creatief bezig zijn. Haar passie als journalist ligt bij mensen die geen platform hebben een platform te geven om hun verhaal te vertellen. Haar journalistieke droom is om later missdaadjournalist te worden of voor een tijdschrift te werken.