Bermuda Triangle explained

Bermuda Triangle explained

De Bermuda-driehoek, ook wel bekend als de Duivelsdriehoek, is een gebied in de Atlantische Oceaan tussen Miami, Bermuda en Puerto Rico. Het staat bekend om zijn reputatie als een gebied waarin schepen en vliegtuigen mysterieus verdwijnen. Er zijn talloze theorieën geopperd om de verdwijningen in dit gebied te verklaren, variërend van natuurlijke fenomenen tot bovennatuurlijke verklaringen.  

Journalist Edward Van Winkle Jones schreef in 1950 een artikel voor het tijdschrift “Fate” waarin hij het gebied de “Bermuda Triangle” noemde en aandacht vestigde op de mysterieuze verdwijningen. Dit artikel speelde een grote rol bij het populariseren van het concept van de Bermuda-driehoek. Het fenomeen kreeg meteen veel aandacht in de media en al snel werden allerlei theorieën bedacht om de verdwijningen te verklaren. Sindsdien hebben talloze schrijvers, onderzoekers en mediabedrijven het mysterie van de Bermuda-driehoek onderzocht en beschreven, waardoor het een fascinerend onderwerp is geworden in de populaire cultuur en de collectieve verbeelding.

De bovennatuurlijke verklaringen voor het verdwijnen van schepen en vliegtuigen in de Bermuda driehoek zijn vaak gebaseerd op speculatie en populaire mythen. Sommige mensen geloven dat buitenaardse wezens verantwoordelijk zijn voor de verdwijningen in de Bermuda driehoek. Volgens deze theorie zouden UFO’s schepen en vliegtuigen kunnen ontvoeren of vernietigen voor onbekende doeleinden. Er zijn ook speculaties geweest dat de Bermuda driehoek een soort tijdwarp zou kunnen zijn, een gebied waarin tijd en ruimte op onverklaarbare wijze vervormd worden. Volgens deze theorie zouden schepen en vliegtuigen kunnen verdwijnen door in een andere tijd of dimensie te worden getrokken. Een andere populaire theorie suggereert dat er onder water een grote, onbekende structuur ligt, soms de “Atlantische muur” genoemd. Volgens deze theorie zou deze structuur schepen en vliegtuigen kunnen verzwelgen of verstoren wanneer ze erin terechtkomen.

Deze bovennatuurlijke verklaringen zijn vaak populair in fictie, zoals films, televisieshows en boeken, maar er is weinig wetenschappelijk bewijs om ze te ondersteunen. Wil je meer weten over de verdwijningen van schepen en vliegtuigen in de Bermuda driehoek? Bekijk de explainer hieronder.

Over de auteur

Nynke Visser

Nynke Visser (20) is studente journalistiek aan de HU en komt uit Groningen. Ze houdt zich bezig met verslag leggen van maatschappelijke, politiek-bestuurlijke, economische en culturele onderwerpen.