Bij ons in de familie: de 89ste Boekenweek

Bij ons in de familie: de 89ste Boekenweek

Elk jaar wordt er in Nederland de Boekenweek gehouden. Tijdens deze Boekenweek kunnen lezers en boekenliefhebbers genieten van nieuwe boeken. Het is een tijd waarin de belangstelling voor boeken wordt gedeeld en waarin het effect van lezen wordt gezien als een bron van vermaak, kennis en verbinding.

Elk jaar staat de Boekenweek in het teken van thema dit jaar is het ‘bij ons in de familie’, ook wordt er een auteur uitgenodigd om het Boekenweekgeschenk te schrijven. Dit geschenk wordt gratis uitgedeeld aan klanten die voor een bepaald bedrag aan boeken kopen. Het geschenk wordt dit jaar niet geschreven door één auteur, maar door een hele familie. De familie Chabot heeft voor deze editie van de Boekenweek een boek geschreven met verschillende verhalen van de familie. Het Boekenweekgeschenk is een unieke manier om lezers kennis te laten maken met nieuwe auteurs, maar ook nieuwe thema’s.

Tijdens de Boekenweek worden er door het hele land verschillende evenementen en activiteiten georganiseerd. Van boekenpresentaties en signeersessies tot literaire wandelingen en poëzievoorstellingen. Bibliotheken en boekhandels organiseren deze evenementen om meer enthousiasme te brengen naar de literatuur wereld. Zo organiseert Boekenwinkel Savannah Bay verschillende interviews met auteurs over verschillende onderwerpen.

 De Boekenweek wordt al sinds 1932 georganiseerd door Nederlandse uitgevers om lezen te aanmoedigen en de verkoop van boeken te stimuleren tijdens de dip van de feestdagen. Sindsdien is deze week ontwikkeld tot een jaarlijkse viering met een schaal van verschillende activiteiten; zo zijn er boekenpresentaties en lezingen tot een boekenbal en signeersessies. De Boekenweek wordt elk jaar weer georganiseerd door Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CNPB).

Elk jaar wordt er door het CNPB een aantal boeken gekozen die bij het thema horen/passen. Dat kunnen nieuwere boeken zijn maar ook wat oudere. Maar zitten er wel inclusieve boeken tussen? Verslaggever Jasmijn Hinfelaar ging in gesprek met een booktokker en een boekenwinkel over het belang van inclusieve boeken.

Over de auteur

Jasmijn Hinfelaar

Jasmijn Hinfelaar is 21 jaar oud en komt uit Zeist. Ze is tweedejaars journalistiek student en heeft hiervoor MHBO journalistiek en communicatie gevolgd. Jasmijn vindt het leuk om in haar vrije tijd te lezen, te schrijven en creatief bezig zijn. Haar passie als journalist ligt bij mensen die geen platform hebben een platform te geven om hun verhaal te vertellen. Haar journalistieke droom is om later missdaadjournalist te worden of voor een tijdschrift te werken.